Украйна отвори втори фронт против Русия, в Московия цари паника заради атаките с дронове срещу петролни рафинерии

Щетите за Русия се измерват в десетки милиони, руснаците очакват срив на доставките на гориво

Атакувана руска рафинерия
Атакувана руска рафинерия Източник: Telegram

Войната постепенно се премества на територията на Русия и това е неизбежен процес, който само ще се увеличи в геометрична прогресия. Дроновете, които летят над главите на руснаците, горящите военни и промишлени съоръжения, стават все по-привично явление, принуждавайки обикновените руснаци да обърнат внимание на войната, която мнозина от тях предпочитат да игнорират.

 

Разбира се, украинците биха искали това да се случи много по-бързо и в по-голям мащаб, но това вече зависи от западните партньори на страната и тяхната политическа воля за прехвърляне на ракети с голям обсег и възможността за използването им. Към днешна дата страхът им от Путин надхвърля украинското желание.

 

Удар с дрон
Удар с дрон Източник: Скрийншот/You Tube

И все пак, през последните седмици Украйна успя сама да създаде хаос в руската нефтопреработваща инфраструктура. И тя го направи по такъв начин, че руснаците вече се подготвят за евентуални проблеми с доставките на гориво. За това как Украйна систематично унищожава петролните мощности на Русия, пише OBOZ.UA.

 

Симетричен отговор

Дроновете удариха няколко супер важни петролни съоръжения в Руската федерация, причинявайки големи проблеми в работата им. Освен това заради аварията и санкциите петролната рафинерия на "Лукойл" дълго време беше извън строя. По този начин индустрията, която агресорът смята за опора на своята икономика и война, се намира в труден момент. В крайна сметка към момента в зоната на действие на украинските дронове има 18 руски рафинерии.

 

Тези атаки са отговорът на Украйна на аналогични руски атаки и имат за цел да лишат Кремъл от милиардите долари приходи, които използва за финансиране на войната. В крайна сметка около половината от приходите от износ на Русия през миналата година са дошли от продажбите на петрол.

 

Друга цел на подобни украински атаки е да се извади от строя важна инфраструктура, участваща в осигуряването на войната, защото руските рафинерии активно доставят своите продукти за нуждите на своята армия. Като се има предвид съотношението на цената на дроновете към обектите, които атакуват, опитите със сигурност ще продължат.

 

Украйна нанася удари по обекти на руската нефтопреработваща промишленост
Украйна нанася удари по обекти на руската нефтопреработваща промишленост Източник: OBOZREVATEL

Какво е атакувано до този момент?
Петролен терминал в Санкт Петербург, родния град на Путин. Атакуващите безпилотни летателни апарати достигнаха Ленинградска област. Трябва да се отбележи, че петролният терминал в Санкт Петербург е най-големият руски терминал за претоварване на петролни продукти в Балтийския регион.

 

Основният петролен терминал на "Новатек" в Уст-Луга на Балтийско море, който доставя гориво на руската армия. Уст-Луга е много важен за днешна Русия. В Балтийско море това е едно от двете основни пристанища, откъдето в чужбина се изпращат руски нефт и нефтопродукти. Тук се преработва газов кондензат, добиват се суровини за нефтохимическата промишленост, бензин и други ценни продукти, които се изпращат по море основно в Азия, където срещу тях няма наложени санкции. Намаляването или унищожаването на потенциала на това пристанище поради подобни удари ще доведе до загуба на повече от 40% от руския износ на петрол.

 

Черноморската петролната рафинерия Таупсе на "Роснефт", която спря да рафинира нефт след пожар. Нападението наложи затварянето на летището в Сочи, любимия курорт на Путин. Тя произвежда нефт, мазут, вакуумен газьол и дизел с високо съдържание на сяра и доставя гориво за руската армия и чужбина, главно за Турция, Китай, Малайзия и Сингапур.

 

Нефтената рафинерия "Славнефт" в Ярославъл е едно от най-големите предприятия за производство на петролни продукти в Руската федерация. Укрански дрон се разби близо до съоръжение за хидрокрекинг, използвано за преработка на петрол в бензин и други горива. Това бе първият път, когато дрон достига Ярославска област. В същото време трябва да се отбележи стратегическото значение на нефтената рафинерия в Ярослав. В допълнение към други петролни продукти, тя произвежда изопарафинова основа за производство на масла. В случай на повреда на завода в Ярославъл, промишлеността и транспортът в Русия може много скоро да се сблъскат с големи проблеми.

 

Последната регистрирана атака се случи на 30 януари в петролния склад на АО "Калуганефтепродукт", една от водещите петролни компании в Русия. Тя е една от десетте най-големи частни петролни компании в света по отношение на производството на петрол.

 

"Още няколко подобни действия в други рафинерии - и кризата с горивата през пролетта е гарантирана", коментира последните атаки с дронове на територията на Руската федерация руският блогър Анатолий Несмян.

 

Руски пожарникари от МЧС
Руски пожарникари от МЧС Източник: РИА Новости

От своя страна, Министерството на енергетиката на Руската федерация официално обяви, че на фона на "аварии" в горивни и енергийни обекти износът на горива ще бъде намален в близко бъдеще.

 

Санкциите също взимат своите жертви

"Лукойл" стана първата голяма жертва на западните санкции срещу нефтопреработването в Руската федерация. Рафинерия на "Лукойл" в Нижни Новгород, една от най-големите в страната, напълно затвори две ключови звена за производство на бензин заради аварията, които не могат да бъдат ремонтирани без вносно оборудване. В резултат на това производството на високооктанов бензин в Руската федерация рязко намаля. Петролната компания вече спря продажбата на бензин АИ-95 на борсата.

 

Руснаците сега ще трябва да търсят заместител на западното оборудване, а в условията на санкции това е доста проблематично. Тази рафинерия се нуждае от поне 1,5-2 месеца, за да възобнови работа, заяви вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак.

 

Паниката взима своите жертви
Руснаците изглеждат все по-загрижени от последните атаки. Няколко дни след удара край Санкт Петербург местните власти предупредиха за още подобни инциденти. "Обявен е режим на повишена готовност в обекти на критичната инфраструктура във всички области", съобщиха от пресслужбата на Ленинградска област.

 

Министерството на енергетиката на агресора предлага да се въведе зона, ограничаваща полетите на самолети и други самолети над съоръженията на горивно-енергийния комплекс. Освен това в Новгородска, Псковска и Ленинградска област 4G мобилният интернет е изключен през нощта - за всички оператори, от 23:00 до 6:00 часа. Това вече се прави от Министерството на отбраната на Руската федерация - причината се крие в последните атаки с дронове. Така руснаците се надяват по-добре да "заглушават" безпилотните летателни апарати.

 

Страховете на Запада
Украйна има право да нанесе удар по Русия в отговор на инвазията, но Западът е против използването на прехвърлените от нея оръжия по този начин. От началото на войната представители на Украйна и Запада многократно са заявявали, че такова обещание съществува.

 

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за споразумения със САЩ да не се използват ракетни системи HIMARS и ATACMS на територията на Руската федерация. Очевидно подобни споразумения съществуват между Украйна и други страни.

 

Междувременно, съгласно член 51 от Устава на ООН, Украйна има право да се защитава, включително чрез удари по територията на агресора. Този член утвърждава правото на страните на "самозащита в случай на въоръжено нападение".

 

"Западът има право да помогне на Украйна с оръжие, дори ако защитата на страната изисква нападение на територията на агресора", казва Майкъл Кларк, бивш директор на мозъчния тръст Royal United Services Institute във Великобритания. С други думи, нанасянето на удар по Русия със западни оръжия не би било нарушение на Устава на ООН. "Предпазливостта на Запада по този въпрос се обяснява с желанието да се ограничи мащабът на войната", каза Кларк.

 

Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus
Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Желанието да се предотврати това доведе до факта, че западните страни не само не снабдяват Украйна с определени видове оръжия, но и ограничават обхвата на доставяните, казва Никола Тензер, френски политолог и ръководител на Центъра за изучаване и изследване на политическите решения.

 

"Всички ракети с голям обсег, прехвърлени в Украйна, са с ограничен обсег", каза Тензер. Като пример той посочи френските крилати ракети Scalp EG, които според експерта могат да достигнат цели на разстояние 450 километра, но обхватът на тези ракети, прехвърлени в Украйна, е 250 километра.

 

 

Ето защо Германия не предава ракетите си Taurus, които са по-ефективни от Scalp и Storm Shadow. В крайна сметка те биха могли да разрушат Керченския мост, от което, разбира се, Украйна би се възползвала, но германците все още са загрижени за реакцията на Путин.

 

Ракета SCALP
Ракета SCALP Източник: Armyinform

Щефан Отер, професор в университета в Хамбург и експерт по международно право, е уверен, че Руската федерация няма да има причина да обвинява Запада, ако Украйна удари територията на агресора с прехвърлените оръжия.

 

"По въпроса за участието във войната няма значение дали са нанесени удари по окупираните от Русия територии или по съседни региони на Русия, защото украинците предприемат тези действия при самозащита", каза експертът.

 

В сегашните условия отмяната на западните ограничения изглежда малко вероятна. И макар тези ограничения да имат политически характер, те силно ограничават способността на Украйна да се защитава, тъй като украинските дронове не могат да унищожат цяла руска петролна рафинерия. В същото време ракетите с голям обсег могат лесно да направят това.

 

Отговорът засега е не
"ВСУ избраха нова тактика - нанасяне на удари дълбоко в Руската федерация именно по рафинерии. Това е желание да се повлияе на логистиката на доставките на противника и опит да се създаде недостиг на гориво и смазочни материали", е мнението в ексклузивен коментар за OBOZ. UA на военно-политическия експерт от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко.

 

"Използването на дронове от Украйна срещу тилови съоръжения на територията на Руската федерация наистина се превърна в проблем за нашите врагове. Това показва факта, че имаме способността да влияем на дълбокия им тил. В същото време трябва да се отбележи, че разрушителната сила на дроновете има ограничения. На практика, ситуацията може да бъде променена само с помощта на ракети с голям обсег. Използването им срещу руски стратегически цели би било много по-ефективно. Но досега нашите западни партньори не са се съгласили с това.

 

Може би всичко това ще се промени в бъдеще, но засега дори не можем да използваме HIMARS на територията на Руската федерация. Надяваме се, че тази година този процес да бъде положителен за Украйна, защото ситуацията на фронта е трудна и ще става все по-трудна заради липсата на боеприпаси.

 

Що се отнася до страха на западните политици от какъвто и да е отговор от страна на Русия в случай на използването на прехвърленото от Запада оръжие, според мен това са само техни извинения. Русия няма да направи нищо подобно поради факта, че просто не може физически да се бори и срещу НАТО.

 

За наше съжаление днешните западни политици са твърде толерантни и пацифистки настроени. Да се надяваме, че това ще се промени. Има някои призиви в тази посока от тях, но засега не са достигнали на официалното ниво", каза Александър Коваленко.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени