Украйна получи $2 млрд. грантова помощ от САЩ

Привлеченото безвъзмездно финансиране ще се използва за осигуряване на пенсионни плащания и заплати на служителите на гражданската защита, както и за заплащане на медицински услуги по програмата за медицински гаранции

Долари
Долари Източник: Pixabay

Украйна получи безвъзмездна помощ от 2 милиарда долара от Съединените щати чрез целевия фонд на Световната банка по проекта за подкрепа на публичните разходи за устойчиво управление в Украйна (PEACE), съобщи Министерството на финансите в Киев.

 

От институцията уточняват, че това е вторият транш от безвъзмездната помощ от 4,5 милиарда долара. Привлеченото безвъзмездно финансиране ще се използва за осигуряване на пенсионни плащания и заплати на служителите на гражданската защита, както и за заплащане на медицински услуги по програмата за медицински гаранции.

 

Министерството на финансите припомня, че като цяло от началото на пълномащабното нахлуване в Русия Украйна вече е получила $12 милиарда безвъзмездни средства от Съединените щати. САЩ са най-големият донор на пряка бюджетна помощ сред всички страни партньори през 2022 г.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени