Украйна получи най-после зенитно-ракетни ПВО комплекси NASAMS и Aspide

Украинският министър на отбраната благодари на Норвегия, Испания и САЩ за доставката

Зенитно-ракетен комплекс NASAMS
Зенитно-ракетен комплекс NASAMS Източник: Telegram

В Украйна пристигнаха занитно-ракетните комплекси NASAMS и Aspide, съобщи украинският министър на отбраната Алексей Резников. "Това оръжие значително ще укрепи украинската армия и ще направи небето ни по-безопасно", добави той.  Министърът не уточнява колко е броят на доставените комплекси. Той благодари на Норвегия, Испания и САЩ за доставката. 

 

Какво представляват ЗРК NASAMS и Aspide?

NASAMS са зенитно-ракетни комплекси за борба с маневриращи аеродинамични цели на малки и средни височини, система за ПВО с малък и среден радиус на действие. В зависимост от ракетата може да поразява цели на разстояние от 20 до 180 км и височина до 21 км с максимална скорост от 1000 м/сек. Комплексът е разработка на норвежката фирма Kongsberg Defence & Aerospace и американската Raytheo.

 

Комплексите Aspide са създадени за защита на стратегически обекти - промишлени предприятия, летища и пристанища, те могат да работят в състава на ешелонирана система за ПВО и да обменят данни със зенитно-ракетни комплекси от други типове. Ракетите Aspide са създадени от италианската компания Selenia. През 80-те години н аминалия век компанията е купена от Испания и ракетата е интегрирана в ЗРК Skyguard (известен като Toledo или Spada).

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени