Украйна призова за световна забрана на руската телевизия RT след призив на нейн водещ украински деца да бъдат давени

Това е агресивно подбудителство към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете RТ по целия свят, заяви украинският външен министър Кулеба

Russia Today (RT)
Russia Today (RT) Източник: Wikipedia

Украйна обвини в неделя руската телевизия RT, която е контролирана от държавата, в подбуждане към геноцид, след като неин водещ каза, че украински деца, които възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, трябвало да бъдат удавени.

 

В предаване миналата седмица руският писател-фантаст Сергей Лукяненко разказал как при първото му посещение в Украйна през 80-те години на миналия век местни деца му казали, че биха живели по-добре, ако Москва не окупирала страната им.

 

На това водещият Антон Красовски отвърнал: "Трябвало е да бъдат удавени в река Тисина. Просто удавете тези деца, удавете ги". Като вариант той предложил да бъдат затворени в бараки и изгорени.

 

В откъс от интервюто, разпространен в социалните мрежи, се вижда, че Красовски се смее на информации, че руски войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

 

"Правителствата, които все още не са забранили RT, трябва да гледат този откъс", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Туитър. "Това е агресивно подбудителство към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете RТ по целия свят", допълни Кулеба.

 

Красовски е телевизионен коментатор, известен с възгледите си в полза на войната. Срещу него има наложени санкции от ЕС. Няколко часа след като избухна скандалът главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян каза, че Красовски е отстранен от работа заради "отвратителните" си коментари. 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени