Украйна проби първата "Линия на Суровикин", темповете на украинското контранастъпление нарастват

Възобновява се маневрената война с възможности и за двете страни - големи формации както от жива сила, така и бойна техника могат отново да участват в битка

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Темповете на украинското настъпление нарастват. Ако до момента ежедневното придвижване на ВСУ в посока Токмак се изчисляваше на стотици метри или дори по-малко, то през изминалото денонощие те успяха да преминат 2-3 км и да преодолеят предните позиции на основната линия на руската защита, пише Руската служба на BBC.

 

Съдейки по сателитни карти и доклади от фронта, пробивът на първите позиции на основната линия на руската отбрана - т.нар. "Линия на Суровикин" - е настъпил в два района близо до село Вербово, важна крепост източно от Роботино, от което руската армия отстъпи преди няколко дни. Сега украинските войски, вклинени в руските отбранителни формации по линията Орехов-Токмак, разширяват зоната на настъпление, атакувайки на изток в посока Вербово и на юг, заобикаляйки село Новопрокоповка.

 

С какво е свързано това активизиране

Характерът на боевете в тази област се промени, след като украинците успяха да "прегризат черупката" на пласта на руската отбрана - така наречената опорна зона с огромна плътност на миниране. Според някои оценки тя възлиза на 45 хиляди мини на квадратен километър. Сами по себе си минните полета не могат да спрат настъплението на противника, който разполага със съвременна техника за разминиране, но могат да забавят неговото настъпление, да осигурят успешната работа на артилерията и авиацията в тясна зона на пробив и да дадат време за прехвърляне на резерви към опасното направление.

 

В същото време минните полета също пречат и на отбраняващата се страна, лишавайки я от възможността да предприеме контраатаки по фланга - в края на краищата мината не се интересува кой се натъква на нея или стъпва върху нея. В такава среда действията и на двете страни са предвидими. Ясно е къде, къде и с какви сили се движат нападателите. Ясно е къде, как и с какви сили противникът смята да отрази атаката".

 

Но сега минните полета са преминати и се възобновява маневрената война с възможности и за двете страни. Големи формации както от жива сила, така и бойна техника могат отново да участват в битка. Още в началото на нов етап от битката руската армия имаше трудности - в защитата й се появиха дупки, те трябва да бъдат запушени с нещо.

 

Цената на грешката вече е много по-висока

Това не означава, че по-нататъшното настъпление на въоръжените сили на Украйна в посока Токмак ще върви лесно и бързо. Засега те напредват в сравнително тесен район, където няма достатъчно място за разгръщане на наистина големи ударни групи, а руското командване има резерви - то, очевидно, няма да седи в пасивна отбрана, събира сили по фланговете и, вероятно, се готви да контраатакува.

 

Въпреки това, цената на грешка в хода на битките в основната отбранителна зона е много по-висока, отколкото в битките в поддържащата зона, пробивът през която може да бъде само подготовка за основната битка. В мобилна война има много варианти за развитие на събитията, трудно е да се предвидят - те не винаги зависят от баланса на силите и качеството на оръжията.

 

В историята на войните има много случаи, когато сравнително малка резервна единица, например пехотен батальон или противотанкова батарея, довежда до тежко поражение и дори до поражението на цяла армия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени