Украйна реагира остро на циничното заявление на натовски чиновник за размяната на "територии" срещу членство в Алианса

Според говорителя на МВнР на Украйна Олег Николенко такова говорене е в услуга на Русия

Украйна и НАТО
Украйна и НАТО Източник: NATO

Киев реагира остро след коментари, озвучени от началника на кабинета на генералния секретар на НАТО, според когото отказът от територии, а след това - присъединяване към Алианса е възможно решение за Украйна.


Пред норвежкия таблоид VG ръководителят на екипа на Йенс Столтенберг, Стиан Йенсен, допусна, че "едно от решенията" след година и половина война може да е "Украйна да се откаже от територии, а в замяна да получи членство в НАТО".


Попитан по време на дебат в Норвегия дали думите му отговарят на позицията на НАТО, той обръща внимание, че дискусиите за бъдещия статус на Украйна са в ход, а идеята за териториите се предлага от други.


"Не казвам, че трябва да е така. Но може да е възможно решение", казва Йенсен. Все пак Украйна трябва да реши (съгласно общата позиция на Алианса) кога и при какви условия да води преговори с Русия.

 

Реакцията на Киев не закъсня. Олег Николенко, говорител на външното министерство, предупреди, че "Украйна не търгува с територии" и че "разговорът е абсолютно неприемлив". Винаги сме изхождали от това, че Алиансът, както и Украйна не търгува с територии, подчерта той..

 


Според Николенко такова говорене е в услуга на Русия; вместо това трябва да се обсъждат начини да се ускорят победата на Украйна и получаването на пълноправно членство в НАТО.

 

Секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов нарече "странно изхвърляне" това заявление. Той заяви в  ефира  на националния телемаратон, че нито една страна след Втората световна война не й се е налагало да премине през такива изпитания, с които днес се сблъсква Украйна. 

 

Съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че думите на Йенсен "ясно се вписват в логиката на сценария на замразяване, така желан от Русия".


По думите му предложението е "много странно" и преди всичко показва, че "части от политическия елит така и не са развили пълно разбиране за ситуацията, пълно разбиране за природата на войната".

 

"Крайно нелепо е да се опитвате откровено да прехвърлите войната на следващото поколение, а не по-малко нелепо - открито да признавате поражение".

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени