Украйна се опитва да убеди Вашингтон да ѝ изпрати ракети с по-голям обсег, заяви украински представител

В момента украинската армия разполага само с ракети за HIMARS, които имат обсег от 70-80 километра

Реактивни системи за залпов огън HIMARS
Реактивни системи за залпов огън HIMARS Източник: US Army

Украинското правителство се опитва да убеди САЩ да го снабдят с ракети с по-голям обсег за артилерийските системи HIMARS, които наскоро бяха доставени от Вашингтон на Киев, каза Фьодор Вениславски, който е член на парламентарната комисия за отбрана, цитиран от ДПА.

 

В момента украинската армия разполага само с ракети за HIMARS, които имат обсег от 70-80 километра, въпреки че този тип артилерийски системи могат да изстрелват и ракети с обсег между 300 и 500 километра. Понастоящем Киев атакува по-отдалечени обекти с по-малко прецизните ракети "Точка-У", които достигат до цели на разстояние до 120 километра.

 

Ако се предоставят ракети с по-голям обсег, то това означава, че оръжейни системи биха могли да разрушат Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с анексирания Кримски полуостров. Мостът е разположен на около 260 километра от фронтовата линия. 

 

 

Вчера представителят на проруските сепаратисти Андрей Марочко заяви в "Телеграм", че контролираният от Русия град Луганск в Източна Украйна е бил подложен на продължителен обстрел от доставените от САЩ артилерийски системи HIMARS. Началникът на украинската военна администрация в Луганска област Сергий Гайдай каза, че обстрелът е бил насочен срещу военни складове. 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени