Украйна ще получи 42 изтребителя F-16 от Нидерландия и 19 - от Дания

Властите и военните на Киев молят отдавна западните си съюзници да започнат доставки на изтребители F-16, от които по думите им страната се нуждае, за да се защити от постоянните руски обстрели

Володимир Зелнски и Марк Рюте
Володимир Зелнски и Марк Рюте Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 от Нидерландия, а обучението на пилотите ще започне възможно най-скоро. Това обяви държавният глава на страната Володимир Зеленски в канала си в Telegram. "Марк Рюте и аз се договорихме за броя F-16, които ще бъдат предоставени на Украйна - след обучението на нашите пилоти и инженери. 42 самолета. И това е само началото", увери украинският президент.

 

 

Рюте потвърди на пресконференция, че обучението на украинските летци ще се проведе в Нидерландия, Дания и Румъния, като към настоящият момент вече е започнал езиковият курс за тях.

"Що се отнася до термините, сега се провежда езиково обучение и в бъдеще, когато започне военното обучение, ще се премести в Румъния. Това ще стане много бързо, възможно най-скоро, за да прехвърлим самолетите в Украйна. Междувременно трябва да се работи по инфраструктурата, за да могат тези самолети да излитат и кацат безопасно в Украйна", подчерта Рюте.

 

Марк Рюте
Марк Рюте Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Властите и военните на Киев молят отдавна западните си съюзници да започнат доставки на изтребители F-16, от които по думите им страната се нуждае, за да се защити от постоянните руски обстрели. На 17 август САЩ щати одобриха трансфера на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви, че Украйна ще получи американски изтребители след приключване на обучението на пилотите.

 

Володимир Зеленски в Нидерландия
Володимир Зеленски в Нидерландия Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Дания ще предостави на Украйна 19 изтребителя F-16. Това заяви датската премиерка Мете Фредериксен на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата се срещнаха във военновъздушната база Скидструп. Фредериксен уточни, че се надява първите 6 изтребителя да бъдат доставени около Нова година, а през 2024 година Украйна да получи още 5 самолета.

 

Зеленски пристигна на визита в Дания часове след като посети нидерландска военновъздушна база. В Нидерландия украинският президент също получи уверение, че страната му ще получи 42 изтребителя F-16.

 

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени