Украйна ще получи нови партиди разнообразни оръжия за справяне с руската агресия

Западът трябва да засили подпомагането на Киев, особено що се отнася до противовъздушната отбрана

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за нови оръжейни доставки, които може да очаква скоро армията на Украйна, бореща се срещу агресията на Москва. Лидерите на страните от НАТО се връщат към идеята да изпратят на Украйна модерни бойни самолети като съветските изтребители МиГ-29 и дори многофункционални американски Ф-16, отбеляза на 29 ноември в колонка за Блумбърг адмирал Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ силите на алианса в Европа. 

 

Западът трябва да засили подпомагането на Киев, що се отнася до противовъздушната отбрана (ПВО). Украинският президент Володимир Зеленски естествено иска НАТО да създаде над страната безполетна зона и често приканва Запада да затвори небето на Украйна. Най-вероятно той ще получи израелски системи за ПВО "Железен купол", зенитни ракетни системи "Пейтриът" и може би тактически изтребители, прогнозира адмиралът от САЩ. За момента според него надмощие във въздуха имат руските Военнокосмически сили, натрупали боен опит в Сирия, отбелязва руската агенция Росбалт.

 

Междувременно компанията "Украински хеликоптери" предоставя на войските и полицията нова партида помощ от 13 джипа, включително "Мицубиши Ел 200", 750 бронежилетки и друга защитна екипировка, както и водолазно оборудване на стойност 38,66 милиона гривни. Досега помощта й възлиза общо на 93 милиона гривни, съобщи на 23 ноември украинската телевизия "ТСН". 

 

Освен превоза на войници и боеприпаси, защитниците на Украйна монтират на тези коли едрокалибрени картечници. А водолазното оборудване дава на специалните сили възможност да разминират акватории, да вадят от водата потопена техника на врага и да подпомагат армията на Киев да форсира реки и различни водни препятствия.

 

Киев вече получава от Турция 230-милиметрови реактивни системи за залпов огън TRLG-230 - "оръжия, от които се нуждае Украйна", насочвани към целите си от турски дронове "Байрактар" с помощта на сателитни и лазерни средства, информира на 24 т. м. специализираният сайт Oryx. 

 

Самоходната система TRLG-230 е най-новата разработка от този род с голяма далекобойност и повишена точност на стрелбата, коментира на другия ден руското издание "Военное обозрение".

 

На 22 ноември същият портал цитира испански медии, според които Мадрид ще достави на Киев гаубици "105/14", разработени поначало за нуждите на алпийските подразделения от армията на Италия. Това потвърди по-рано и министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес. Оръдията от този тип неведнъж са използвани в реални бойни условия - в конфликти на Арабския полуостров, виетнамската война и войната за Фолклендските острови, припомнят руски експерти.

 

Литва ще осигури на Украйна боеприпаси за крайно необходимите на фронта 155-милиметрови артилерийски системи, обеща министърът на отбраната Арвидас Анушаускас, цитиран на 22 ноември от украинския сайт "Вести". 

 

Три дни преди това порталът помести и съобщение в Туитър на литовския журналист Андрюс Тапинас, според когото жителите на страната са събрали 250 хиляди долара за морски безпилотник, предназначен за Украйна и кръстен "Yes to peace"  или "PEACE Да" - "Да" на мира". Това е вторият морски дрон, който ще бъде дарен от литовците на Киев след модела "PEACE Дец", а вече са натрупани и 40 000 евро за трети -"PEACE Дюк" ("Херцог на мира"). "Това ще е най-доброто трио от времената на Трите тенора", написал Тапинас, събирал по-рано средства за дрон "Байрактар" за Украйна.

 

Украинската компания "Укрспецсистемс" представи нов безпилотник "Шарк", конструиран от нея след началото на руското нашествие и предназначен да решава всички основни задачи с цел разузнаване, наблюдение и коригиране на огъня. Машината, снабдена с електрооптични сензори, може да навлезе на 60 километра в тила на противника и да следи войските му в течение на 2 часа, движейки се със скорост до 150 км/ч, информира "Вести" на 27 ноември.

 

Учени, аспиранти и студенти от Украйна разработиха уникална система "Трембита-сейсмо", която в реално време определя точните координати на руски танкове, оръдия и миномети, разположени далеч от украинските позиции, за да улесни контрабатарейната борба на силите на Киев и да прецизира стрелбата им, съобщи в неделя украинското издание "Факти". 

 

Обсегът на комплекса е 20 км, дронове камикадзе се засичат от разстояние 10 км и се унищожават от дистанция 1,5 км, уточнява един от разработчиците - Андрий Олефир, но отказва да разкрие принципите, въз основа на които системата "слуша земята" и така следи придвижването на диверсанти, танкове, самоходни оръдия и бронирани коли на врага. Всеки военнослужещ може да овладее управлението на 4-килограмовия уред за 2-3 часа, уверява той. Предишни образци от серията "Трембита" са използвани от 2013 г. за охрана на украински летища от терористи, посочва "Факти".

 

Осемгодишният Сергий Мороз връчи на генерал-майор Виктор Николюк, оглавяващ оперативното командване "Пивнич" ("Полунощ"), ключовете на камионетка, купена за нуждите на защитниците на Украйна, съобщиха през седмицата украинските медии.

 

С разрешение от родителите си украинското момче пеело народни и патриотични песни из улиците на родния си град Чернигов и дарило събраните пари за армията на страната, сражаваща се с руските нашественици.

"Най-съзнателната прослойка от населението на Украйна днес са такива деца. Именно благодарение на тях ще постигнем победа и ще изберем за тях достойно и светло бъдеще", коментира генерал Николюк, цитиран на 26 т. м. от украинския сайт "Цензор", постъпката на малкия доброволец.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени