Украйна ще получи още повече оръжия - Западът дава на Киев допълнително бронетехника, ПВО и боеприпаси

Украйна може да разчита ан военна подкрепа от НАТО дотогава, докато е необходимо, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

САУ M109
САУ M109 Източник: Pinterest

Държавите-членки на НАТО са готови да предоставят на Украйна допълнителни количествасистеми за ПВО, бронирана техника и боеприпаси. Подкрепата за ВСУ е насочена, вкл. и по посока укрепване на отбранителните способности на държавите от Алианса. Съюзниците в НАТО ще подкрепят Киев толкова, колкото е нужно. Това заяви генералният секретар на НАТОн Йенс Столтенберг. 

 

Той е цитиран на  сайта  на Североатлантическия алианс след края на заседанието на Контактната група за помощ на Украйна във формат "Раймщайн".

 

"Работата по усилване отбранителните способности на НАТО е критично важна за обезпечаването на политиката на сдържане и отбрана, а така също и за това да продължи подкрепата за Украйна толкова, колкото е необходимо", подчертава Столтенберг. 

 

Припомняме, че в сряда се състоя поредната среща във формат "Рамщайн", на която беше решено САЩ да дадат нова военна помощ на Киев в размер $400 млн., които да се изразходват за артилерия, бронирана техника и други нужди на ВСУ. "Танковата коалиция" вече е в състав 9 държави. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна ще получи 150 танка Leopard.

 

Италия и Франция ще дадат на Киев зенитно-ракетни комплекси SAMP/T, а Германия и Нидерландия - системи Patriot. Канада ще предостави комплекси NASAMS и IRIS-T. 

Съюзниците са категорични в намерението си да продължат подркепата на ВСУ и да увеличат темповете на оръжейни доставки за Украйна. 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени