Украйна ще получи свръхсъвременна германска система за ПВО IRIS-T, която все още не е доставена дори в Бундесвера

Става дума за три подобни системи на стойност €500 000

Германска съвременна ПВО зенитна система IRIS-T
Германска съвременна ПВО зенитна система IRIS-T Източник: Försvarsmakten

В сряда Украйна подписа договор за доставката на свръхсъвременна система за ПВО IRIS-T. Германската страна ще помогне не само с разрешаване на закупуването, доставката и обучението на военния персонал, но и с финансирането. Това заяви в ефира на националния телемаратон посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник. 

 

Украинският посланик припомни, че такива ПВО системи няма още дори в германската армия. "Бях неотдавна в Бавария, където е разположена фирмата, която произвежда тези свръхсъвременни системи, които още не са на въоръжение дори в Бундесвера. Тази система може да защити град като Киев", заяви Мелник. 

 

Той добави, че става дума за три подобни системи на стойност €500 000. Първата ще бъде доставена в Украйна след няколк омесеца - в началото на 2023 г. 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени