Украйна ще получи уникални германски ЗРК за унищожаване на крилати ракети и дронове

Най-голямото предимство на ПВО системите Skynex в сравнение с други комплекси е ниската стойност на боеприпасите - свалянето на един самолет за десетки милиони евро или долари струва 4000 евро

ЗРК Skynex
ЗРК Skynex Източник: Rheinmetall

За борба с крилати ракети и дронове, Украйна ще получи изработени от германския концерн Rheinmetall уникални зенитно-ракетни комплекси Skynex. Това съобщи немското издание Handelsblatt.

 

От немската компания-производител са потвърдили иготвянето на комплексите, но без да назовават страната-получател. Според източници на изданието - става дума точно за Украйна. Доставката се очаква в началото на 2024 г., а разходите по производството на двата комплекса ще бъдат за сметка на германското правителство. 

 

Справка за ЗРК Skynex
Комплексът е предназначен за противовъздушна отбрана и има малък обсег на действие. Снабден е 35-милиметрови боеприпаси. Стойността на два комплекса Skynex е 182 мллн. евро, а още 12 млн. евро ще струва изработката на мобилните платформи, на които те ще бъдат монтирани. 

 

Най-голямото предимство на ПВО системите Skynex в сравнение с други комплекси е ниската стойност на боеприпасите - свалянето на един самолет за десетки милиони евро или долари струва 4000 евро. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени