Украйна ще разруши Кримския мост през първата половина на 2024 г.

Плановете за това са споделени от един от високопоставените служители на ГУРМО

Кримският мост след украинска атака
Кримският мост след украинска атака Източник: Telegram

На фона на успешните атаки срещу руските петролни рафинерии дълбоко в тила, Главното управление за разузнаване на МО на Украйна (ГУРМО), което стои зад тези операции, гледа към друга цел - Кримския мост, който свързва Русия с окупирания полуостров. Унищожението му е близо.

 

Според The Guardian, позовавайки се на висши служители на ГУРМО, разузнавачите планират трета атака срещу моста, твърдейки, че разрушаването му е "неизбежно".

 

За Путин мостът е знак за това, което той смята за едно от най-големите си политически постижения: "завръщането" на полуострова в Русия през 2014 г. За Киев мостът е също толкова значим, но мразен символ на незаконното анексиране на полуострова. Унищожаването му ще засили кампанията на Украйна за освобождаване на Крим и ще повиши бойния дух сред военните и цивилните.

 

"Ще го направим през първата половина на 2024 г.", заяви високопоставен служител на ГУРМО и добави, че шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов вече разполага с "повечето средства за реализиране на тази цел".

 

Ръководителят на ГУРМО се е придържал към плана, одобрен от президента Зеленски, за минимизиране на руското военноморско присъствие в Черно море, добави източникът.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени