Украйна ще разруши Кримския мост през първата половина на 2024 г.

Плановете за това са споделени от един от високопоставените служители на ГУРМО

Кримският мост след украинска атака
Кримският мост след украинска атака Източник: Telegram

На фона на успешните атаки срещу руските петролни рафинерии дълбоко в тила, Главното управление за разузнаване на МО на Украйна (ГУРМО), което стои зад тези операции, гледа към друга цел - Кримския мост, който свързва Русия с окупирания полуостров. Унищожението му е близо.

 

Според The Guardian, позовавайки се на висши служители на ГУРМО, разузнавачите планират трета атака срещу моста, твърдейки, че разрушаването му е "неизбежно".

 

За Путин мостът е знак за това, което той смята за едно от най-големите си политически постижения: "завръщането" на полуострова в Русия през 2014 г. За Киев мостът е също толкова значим, но мразен символ на незаконното анексиране на полуострова. Унищожаването му ще засили кампанията на Украйна за освобождаване на Крим и ще повиши бойния дух сред военните и цивилните.

 

"Ще го направим през първата половина на 2024 г.", заяви високопоставен служител на ГУРМО и добави, че шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов вече разполага с "повечето средства за реализиране на тази цел".

 

Ръководителят на ГУРМО се е придържал към плана, одобрен от президента Зеленски, за минимизиране на руското военноморско присъствие в Черно море, добави източникът.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени