Украйна смля руския Черноморски флот - на Москва й останаха само 7 десантни кораба

Западът отчита значителни проблеми на руския флот Отделно от това анализаторите обръщат внимание на унищожаването на комуникационния център на Черноморския флот на РФ

Поразеният руски десантен кораб
Поразеният руски десантен кораб Източник: УНИАН

След унищожаването на големите десантни кораби на Черноморския флот на Руската федерация "Азов" и "Ямал" в Черно море останаха само 7 десантни кораба на Руската федерация, пресметнаха от Defense Express.

 

Отбелязва се, че в резултат на ракетната атака на 24 март руските сили са останали само със 7 кораба-амфибия в Черно море и това включва онези ВДК (Големи десантни кораби от проект 775), които са прехвърлени от Балтийския и Северния флот в навечерието на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.: 1 кораб от проект 11711: "Петър Моргунов" (Северен флот на Руската федерация) 2 кораба от проект 1171 "Тапир": "Николай Филченков" и "Орск" (и двата от Черноморския флот на Руската федерация) 4 кораба от проект 775: "Королев" и "Калининград" (и двата от Балтийския флот), "Георгий Победоносец" и "Оленегорский Горняк" (и двата от Северния флот).

 

Унищоженият руски десантен кораб
Унищоженият руски десантен кораб Източник: Telegram

В публикацията се отбелязва, че самият руски Черноморски флот вече официално разполага само с два десантни кораба от проекта 1171 "Тапир4, които са най-старите в Черноморския флот.

 

В същото време повреденият по-рано десантен кораб на Черноморския флот на Русия от проект 775 "Минск" и аналогичният проект "Оленегорский Горняк" от Северния флот все още са в процес на ремонтиране.

 

Отделно от това анализаторите обръщат внимание на унищожаването на комуникационния център на Черноморския флот на РФ. Те твърдят, че извеждането от строя на главния комуникационен център може да доведе поне временно до значителни проблеми с управлението на целия ЧФ на РФ като обединение на стратегическо ниво.

 

"Тъй като тук става дума както за "хоризонтално" (т.е. кораби и други компоненти), така и за "вертикално" управление: в резултат на промяната в командната верига Черноморският флот вече не се отчита пред щаба на Южния военен окръг на Въоръжените сили на Русия в Ростов, а пред Москва с "посредничеството" на главнокомандващия на Черноморския флот. С други думи, на Кремъл почти директно", се посочва в статията. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени