Украйна свали 3 руски хеликоптера Ка-52 (всеки по $16 млн.) за денонощие

В обръщението си в понеделник президентът Володимир Зеленски отбеляза 8 месеца от началото на войната и заяви, че за толкова кратко време Киев е разбил втората по сила армия в света

Ка-52 ("Алигатор")
Ка-52 ("Алигатор") Източник: МО на РФ

Украинските войски в Херсонска област са свалили късно в понеделник руски ударен хеликоптер Ка-52. Той е бил третият от началото на деня. Това са съобщили от командването на ВВС на Украйна, цитирани от Укринформ.

 

"На 24 октомври около 21:30 ч. в Бериславски район на Херсонска област подразделение на Херсонската зенитно-ракетна бригада на командването на ВВС "Юг" свали третия за денонощието руски хеликоптер Ка-52", се казва в доклада.

От командването на ВВС не изключват вертолетът да е с двигатели, произведени от украински производител.

 

 

Както беше съобщено по-рано, на 24 октомври украинските сили в Херсонска област само за половин час свалиха два руски щурмови хеликоптера Ка-52.

 

На 23 октомври Службата за сигурност на Украйна задържа президента на АО "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев и главния ръководител на външноикономическия отдел на компанията по обвинения в сътрудничество и подпомагане и съучастие с държавата-агресор. Според записите на подслушаните разговори на Богуслаев с руските му колеги, компанията изглежда е продавала на Русия двигателите за военни хеликоптери въпреки продължаващата руска агресия срещу Украйна.

 

В обръщението си в понеделник президентът Володимир Зеленски отбеляза 8 месеца от началото на войната и заяви, че за толкова кратко време Киев е разбил втората по сила армия в света.

 

"Какво беше постигнато през това време? Ние защитихме независимостта на нашата държава - и Русия не може да промени това. Стъпка по стъпка ние освобождаваме украинска земя. Сега Донбас, Харковска област и Херсонска област са в новините. Но Запорожка област и Крим също ще бъдат там: ще дойде време - и цяла Украйна ще бъде свободна", каза Зеленски.

 

"Те се молят за нещо в Иран, опитват се да изтръгнат нещо от западните нации - измислят разни глупости за Украйна. Руският потенциал се пилее за война срещу нашата страна и целия свободен свят. Някога имаше газово влияние - това е вече го няма. Преди имаше военно влияние - то се изпарява. Преди имаше политическа тежест - сега е изолация. Преди имаше идеологически амбиции - сега е просто отвращение", каза Зеленски.

 

Той добави, че това е много важна промяна в конфигурацията в тази част на Евразия: колкото повече от потенциала Русия загуби сега, толкова повече реална свобода ще получат всички народи както около Русия, така и в нейните граници. Украйна ще бъде първа.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени