Украйна: Целта ни е разгромяване на руските нашественици, а не само връщане на територии

Украинските сили са извършили над 22 въздушни и 400 артилерийски удари

Алексей Арестович
Алексей Арестович Източник: Telegram

Украински официални лица заявиха в събота, че продължаващата контраофанзива в южната част на страната е операция, насочена към разгромяване на руските сили и логистика, а а не само възстановяване на големи участъци от територия. Това е заявил съветникът на украинския президент Алексий Арестович пред Wall Street Journal, цитиран от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW) в поредния й доклад за хода на военните действия в Украйна. 

 

Изявлението на Арестович повтаря оценката на ISW, че продължаващата контраофанзива вероятно няма да доведе до незабавни победи. Кремъл може да засили усилията си за цензурата сред руските милблогъри и военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна.

 

Руските власти арестуваха и по-късно освободиха известния руски блогър Семьон Пегов на 2 септември. Пегов е опитен военен журналист и WarGonzo има широки връзки с руската армия и достъп до руските военни операции в Донбас през 2014 г., Сирия през 2015 г. и Украйна през 2022 г.

 

Украинските сили са продължили позиционните боеве по фронтовата линия Херсон-Николаев и на 3 септември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи за удари срещу руски позиции в неопределени райони. Руските сили са засилили административния и полицейски режим в окупираните райони около река Днепър и са продължили да обстрелват украински позиции и да извършват разузнавателни излети.

 

Украински официални лица поддържат призивите си за оперативно мълчание около развитието на украинските атаки на юг. Украинските сили са извършили над 22 въздушни и 400 артилерийски удари. Съобщава се, че те са поразили команден и наблюдателен пункт на руската 205-та отделна мотострелкова казашка бригада в Снигуровка (на около 60 км източно от град Николаев, близо до границата на Херсон и Николаевска област), руски пункт близо до Козацке (около 55 км източно от Херсон Град и през река Днепър от Нова Каховка), три склада за боеприпаси в Херсонска и Бериславска област и два пункта за доставка на боеприпаси на неопределени места.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени