Украйна: Целта ни е разгромяване на руските нашественици, а не само връщане на територии

Украинските сили са извършили над 22 въздушни и 400 артилерийски удари

Алексей Арестович
Алексей Арестович Източник: Telegram

Украински официални лица заявиха в събота, че продължаващата контраофанзива в южната част на страната е операция, насочена към разгромяване на руските сили и логистика, а а не само възстановяване на големи участъци от територия. Това е заявил съветникът на украинския президент Алексий Арестович пред Wall Street Journal, цитиран от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW) в поредния й доклад за хода на военните действия в Украйна. 

 

Изявлението на Арестович повтаря оценката на ISW, че продължаващата контраофанзива вероятно няма да доведе до незабавни победи. Кремъл може да засили усилията си за цензурата сред руските милблогъри и военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна.

 

Руските власти арестуваха и по-късно освободиха известния руски блогър Семьон Пегов на 2 септември. Пегов е опитен военен журналист и WarGonzo има широки връзки с руската армия и достъп до руските военни операции в Донбас през 2014 г., Сирия през 2015 г. и Украйна през 2022 г.

 

Украинските сили са продължили позиционните боеве по фронтовата линия Херсон-Николаев и на 3 септември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи за удари срещу руски позиции в неопределени райони. Руските сили са засилили административния и полицейски режим в окупираните райони около река Днепър и са продължили да обстрелват украински позиции и да извършват разузнавателни излети.

 

Украински официални лица поддържат призивите си за оперативно мълчание около развитието на украинските атаки на юг. Украинските сили са извършили над 22 въздушни и 400 артилерийски удари. Съобщава се, че те са поразили команден и наблюдателен пункт на руската 205-та отделна мотострелкова казашка бригада в Снигуровка (на около 60 км източно от град Николаев, близо до границата на Херсон и Николаевска област), руски пункт близо до Козацке (около 55 км източно от Херсон Град и през река Днепър от Нова Каховка), три склада за боеприпаси в Херсонска и Бериславска област и два пункта за доставка на боеприпаси на неопределени места.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени