Украйна удари руски бази с 18 балистични ракети ATACMS

Изненадващите ракетни удари са причинили сериозни поражения по две ключови авиобази на руските окупационни сили - в Луганск и Бердянск

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

Украински военни изстреляха 18 американски ракети ATACMS с голям обсег по вражески цели в Бердянск и Луганск, временно окупирани от руските войски. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на високопоставен украински военен.

 

Съединените щати тайно са прехвърлили ракети ATACMS с голям обсег в Украйна, пише и CNN, позовавайки се на двама американски служители.

"Не е известно кога са били предоставени американските ракети. Но през последните седмици САЩ решиха да ги изпратят тихомълком, защото искаха да хванат руснаците неподготвени, особено след месеци на публични спорове дали президентът Джо Байдън ще се съгласи да изпрати ракетите", каза един от служителите.

 

ВСУ са използвали ракети с голям обсег, получени от САЩ в нощта на 17 октомври. Изненадващите ракетни удари са причинили сериозни поражения по две ключови авиобази на руските окупационни сили - в Луганск и Бердянск.

 

Втората база в Бердянск има особено стратегическо значение, тъй като от нея излитат повечето щурмови хеликоптери Ка-52 "Алигатор", предназначени да унищожават украинските танкове и бронирана бойна техника на южния фронт, където се водят най-свирепите битки от лятната (и вече есенна) контраофанзива.

 

Ако се наложи да евакуира това летище, Кремъл до голяма степен ще лиши от въздушна поддръжка своите сили в Запорожие и Херсон, както и акваторията на Крим.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Украйна е получила и използвала балистични оперативно-тактически ракети ATACMS.

"Благодаря на всички, които се борят и работят за Украйна! Благодаря на всички, които помагат! И днес съм особено благодарен на САЩ. Нашите споразумения с президента Байдън се изпълняват. Те се извършват много точно - ATACMS се заявиха", каза той във вечерното си обръщение.

 

Постът на Зеленски, потвърждаващ получаването на ATACMS
Постът на Зеленски, потвърждаващ получаването на ATACMS Източник: Telegram

 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени