Украйна удари руски заводи за производството на ирански дронове "Шахед" в Татарстан (ВИДЕО)

В Нижнекамск дрон удари петролна рафинерия

Украйна удари руски заводи за производството на ирански дронове "Шахед" в Татарстан
Украйна удари руски заводи за производството на ирански дронове "Шахед" в Татарстан Източник: Telegram

Тази сутрин украински дронове достигнаха руската република Татарстан за първи път от началото на войната и атакуваха промишлени предприятия на територията й.

 

"Тази сутрин безпилотни летателни апарати атакуваха републикански предприятия в Елабуга и Нижнекамск. Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен",  заяви  шефът на "Татарстан" Рустам Миниханов.

 

Според него в Елабуга има жертви "в резултат на разрушаването на помещенията", осигурена им е медицинска помощ.

 

Също така два дрона удариха общежитие в специалната икономическа зона Алабуга. "Тези дронове бяха оборудвани с компоненти от натовски страни. Двама души са ранени", съобщава Telegram каналът ОЭЗ "Алабуга". Според дежурните служби общо седем души са били ранени по време на нападението над Татарстан.

 

 

Според Telegram каналът "Осторожно, новости", дронове са повредили комплекс от осем хостела в Алабуга, който е построен за служители на специалната икономическа зона и студенти от местния колеж "Алабуга Политех" през 2022 година. Един от хостелите, "Герон", е значително повреден.

 

 

На свой ред в Нижнекамск дрон удари петролна рафинерия, пише Telegram каналът 112. По думите му дронът е ударил технологичната инсталация, след което е избухнал пожар. Пожарът е потушен, няма жертви.

 

 

Татарстан се намира на разстояние около 1200 км от границата с Украйна. По-рано министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров заяви, че украински специалисти са създали дронове с далечина на полета над 1000 километра.

 

През 2023 г. Русия започна производството на ирански дронове "Шахед" в завода "Алабуга", с които руската армия нанася удари по територията на Украйна. През есента на миналата година компанията произвеждаше почти 200 дрона на месец. До септември 2025 г. заводът трябва да произведе 6 хиляди дрона по договор с Министерството на отбраната на Руската федерация.

 

Военното разузнаване на Украйна пое отговорност за нападението срещу обекти в Татарстан, пише РБК-Украйна, позовавайки се на свои източници. Официално Киев не обявява за нанасянето на удари по територията на Русия. Украинският президент Володимир Зеленски говори в интервю за The Washington Post за негативната реакция на САЩ на подобни атаки.

 

"Използвахме нашите дронове. Никой не може да ни каже, че не можем да го правим", каза Зеленски. По-специално, той свърза обстрела на руските рафинерии с факта, че Украйна няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защити енергийната си инфраструктура от руски удари.

Още от "Светът"

Тревожно: Москва опитва да вкара проруски имена в евролистите в цяла Европа

Стотици хиляди евро от Русия са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, които настояват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-добрия начин за бързо приключване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Великобритания подготви два военни кораба за Украйна

Британското министерство на отбраната заяви, че миночистачите, които в Украйна ще се наричат ​​"Чернигов" и "Черкаси", "ще представляват критична способност за Украйна в бъдещата й защита на нейната брегова линия"

Прочетете повече прочетете повече

Европейският парламент прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени