Украйна удари с ракети група руски войници, строени да посрещнат генерал - десетки са ликвидирани (+18 СНИМКИ, ВИДЕО)

Въоръжените сили на Украйна са използвали американски ракети GMLRS

Убитите руски терористи в село Трудовское
Убитите руски терористи в село Трудовское Източник: Telegram

Над 60 руски войници са били убити в резултат на удар на въоръжените сили на Украйна с касетъчни боеприпаси по военен полигон в село Трудовское, Волноваховски район на Донецка област, съобщиха в каналите си в Telegram руски военни кореспонденти. 

 

"В Трудовское на един от полигоните беше организирано формирование от бойци ВЧ06705, те чакаха големия началник, врагът удари с касетъчни боеприпаси, в резултат на това бяха убити 65 души", пише Telegram каналът "Тринадесетият". Според него военните са били строени за пристигането на командира на 29-а армия генерал-майор Олег Моисеев.

 

На свой ред телеграмният канал "Военен осведомител" потвърждава загубите и отбелязва, че сред загиналите има военнослужещи от три роти от 39-а гвардейска мотострелкова бригада. Според него въоръжените сили на Украйна са използвали американски ракети GMLRS.

 

Ликвидирани руски военнопрестъпници и терористи
Ликвидирани руски военнопрестъпници и терористи Източник: Telegram

Подобен инцидент се случи през август миналата година, припомня Telegram каналът: тогава от ракетните установки HIMARS беше ударено формирането на руски войници от въоръжените сили на Украйна, но бяха избегнати големи жертви.

 

ВЧК-ОГПУ показа телата на загиналите и видеозапис, направен от един от военнослужещите веднага след удара. В него той остро критикува командата за строяването в "открито поле". Руското министерство на отбраната не е коментирало официално ситуацията.

 

 

Предния ден, 20 февруари: Руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин за залавянето на Авдеевка. Според него руската армия е претърпяла минимални загуби по време на щурма на града. Шойгу обеща, че операцията по превземането на града ще бъде включена в учебниците на Министерството на отбраната.

 

На свой ред командирът на групата "Таврия" на Въоръжените сили на Украйна, която защитаваше града, Олександър Търнавски заяви, че руската армия е загубила повече от 47 хиляди военнослужещи, 364 танка, пет самолета, 248 артилерийски системи и 748 бронетранспортьора по време на щурма на Авдеевка.

Русия се опитваше да превземе Авдеевка - един от най-силните укрепени райони на въоръжените сили на Украйна - от началото на пълномащабната инвазия. Интензивни боеве за града се разгърнаха през октомври 2023 година. Превземането на Авдеевка е първото голямо постижение на Русия на бойното поле от май 2023 г., когато е превзет Бахмут.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени