Украйна удари втори радар от руската система за ранно предупреждение за ядрена атака, намиращ се на над 1800 км от границата

Няколко дни по-рано, на 23 май, украински дронове атакуваха друга радарна станция Воронеж ДМ в село Глубокий, Краснодарска територия

Радарна станция "Воронеж-М"
Радарна станция "Воронеж-М" Източник: МО на РФ

Украински дрон атакува радарна станция за ранно предупреждение за ядрен удар в град Орск, Оренбургска област, съобщи източник от Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна пред "Украинска правда".

 

Според него дронът е изминал разстояние от над 1800 км до обекта и е поставил "нов рекорд за обхвата на унищожаване на дронове камикадзе". Нападението е извършено на 26 май.

 

Град Орск
Град Орск Източник: Google

Администрацията на Оренбургска област потвърди пред РИА Новости, че в региона е "паднал" дрон. "Инцидентът е станал близо до Орск, цивилни обекти не са били повредени, не е имало заплаха за жителите", каза събеседникът на агенцията. В същото време източник на портала Ural56.ru в правоохранителните органи нарече военно съоръжение възможна цел на дрона.

 

Преди това най-далечната цел на украинските дронове беше обект в град Салават в Република Башкортостан, който се намира на 1660 км от руско-украинската граница.

 

В Орск се намира радарната станция "Воронеж М", която е част от системата за ранно предупреждение за изстреляни ядрени балистични ракети. Станцията има обхват на откриване на цели до 6 хиляди км.

 

 

Няколко дни по-рано, на 23 май, украински дронове атакуваха друга радарна станция Воронеж ДМ в село Глубокий, Краснодарска територия. Снимки от социалните медии и сателитни изображения показаха щети по сградите, в които се помещава оборудването на завода.

 

Краснодар-Воронеж-М-станция
Краснодар-Воронеж-М-станция Източник: Колаж/Zonanews

В същото време, както отбелязва The War Zone, радарните масиви са много чувствителни и крехки системи и дори сравнително малък удар може да ги извади от строя за дълъг период от време.

 

Според изданието ударът по радара се дължи на факта, че той е способен да записва изстрелвания на ракети ATACMS с голям обсег, които САЩ доставят на Украйна.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени