Украйна унищожава новите ракетни корвети на Черноморския флот на Руската федерация по-бързо, отколкото руснаците ги строят

В неделя ракети удариха два руски кораба в Севастопол

Украйна унищожава руския Черноморски флот
Украйна унищожава руския Черноморски флот Източник: Колаж/УНИАН

Ракетната корвета "Циклон" стана част от Черноморския флот през юли 2023 г., а още на 19 май т.г. украински ракетен удар потопи този кораб от клас "Каракурт" в Севастопол. Това съобщи Forbes. Друг кораб от клас "Каракурт", недовършеният "Асколд", беше повреден по време на ракетна атака през ноември м.г. от украински ракети срещу корабостроителницата в Керч във врееменно окупирания Крим.

 

"Руското командване на ВМС трябва да бъде много загрижено за бъдещето на Черноморския флот, защото Украйна изважда от строя руските военни кораби по-бързо, отколкото Русия може да построи нови или да ги укрепи с кораби от други регионални флотилии", пише Forbes.

 

Докато Турция е блокирала преминаването на военни кораби през Босфора, който свързва Средиземно море с Черно море, единственият начин руснаците да укрепят Черноморския флот е да преместят по-малки кораби в Черно море по река - или да ги построят в черноморски корабостроителници.

 

В същото време, отбелязва Forbes, през април украинските специални части извършиха диверсия срещу руската ракетна корвета "Серпухов" в Калининград на Балтийско море. Тази корвета от клас "Буян" е един от малкото руски военни кораби, достатъчно малки, за да достигнат Черно море през каналите, Волга, Дон, а след това и Азовско море.

 

Освен повредения "Асколд" и потъналия "Циклон", още пет "Каракурт" се строят в корабостроителници в Крим или на "Волга. И има всички основания да се очаква, че тези корвети също ще бъдат мишени, когато се присъединят към флота в близко бъдеще.

 

В края на краищата украинците са разработили – или са придобили от своите чуждестранни съюзници – набор от противокорабни боеприпаси с голям обсег. По-специално, Украйна има дронове и военноморски дронове, както и ракети с голям обсег "Нептун".

 

Освен това Великобритания и Франция предоставиха на Украйна крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG, които могат имат обхват от 155 мили.

 

САЩ също така прехвърлиха няколко модела ракети с наземно базиране, по-специално модела M57 M48 ATACMS с обсег от 170 мили или 190 мили с 470-килограмови бойни глави и достатъчна точност, за да удари кораби в пристанището.

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени