Украйна унищожи една от най-важните логистични линии за руската армия

Фериботът е една от най-важните логистични линии за снабдяване на окупационните сили на Путин

Горящият ферибот "Кавказ"
Горящият ферибот "Кавказ" Източник: Скрийншот видео кадър

Военноморските сили (ВМС) на Украйна потвърдиха, че са унищожили железопътен ферибот, натоварен с цистерни с гориво, в руското пристанище "Кавказ", предаде Ройтерс. Превозвани са били и оръжия, добавиха те, съобщи БТА.

 

"Фериботът е една от най-важните логистични линии за руската армия за снабдяване на окупационните сили. На първо място с гориво, но допълнително и с оръжия", каза говорителят на ВМС Дмитро Плетенчук пред Радио "Свободна Европа".

 

По-рано местните власти съобщиха, че фериботът е бил запален и повреден при нападението в четвъртък на пристанището в южния руски Краснодарски край.

 

Фериботът е превозвал 30 цистерни с гориво, каза ръководителят на Темрюкския район, в който се намира пристанището, Фьодор Бабенков. По думите му фериботът е получил значителни щети в резултат на нападението, "Кавказ" е едно от най-големите руски пристанища на Черно море. Услугите му се използват от кораби както за износ, така и за доставки на гориво за Крим, незаконно анексиран през 2014 г.

 

На този фон продължава украинската операция в Курска област. Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна.

 

На международен форум на ветераните в Киев Зеленски отбеляза, че навлизането на 6 август, както и украинската отбрана в Източна Украйна, където Русия е съсредоточила настъпателните си действия, са част от пътя "за прекратяване на войната според условията на независима Украйна".

 

"Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска област, в Южна Украйна, избавянето ни от руския Черноморски флот, операцията ни в Курска област - това са ежедневни удари по руски военни обекти. Всичко това е системният ни начин за защита на Украйна, начин да приключим тази война според условията на независима Украйна. Сигурен съм, че ще победим по този път, колкото и труден да е той", заяви Зеленски, цитиран от Укринформ.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени