Украйна унищожи голям руски десантен кораб, превозващ ирански "Шахед"-и (ВИДЕО)

Унищожени са и 13 дрона "Шахед"

Унищоженият руски десантен кораб
Унищоженият руски десантен кораб Източник: Telegram

ВСУ са унищожили 13 ударни дрона и голям десантен кораб, разположен във водите на временноокупирания полуостров Крим. Това съобщиха украинските ВВС.

 

"Около 02:30 часа на 26 декември тактическата авиация на ВВС атакува с крилати ракети големия десантен кораб на Черноморския флот на Руската федерация "Новочеркаск". Резултатът е "очевиден"!", споделиха от Военно-въздушните сили на Украйна. Информацията беше потвърдено и от Силите за отбрана ан Украйна по направление "Юг".

 

 

От украинските ВВС добавиха още, че от 18:30 часа на 25 декември до 03:00 часа на 26 декември противникът е атакувал от югоизток с атакуващи безпилотни летателни апарати тип "Шахед". Общо са регистрирани 19 изстрелвания на "Шахед" от районите на Балаклава - Крим и Приморско-Ахтарск - Руската федерация.

 

"В резултат на зенитната битка силите и средствата на ВВС и отбранителните сили на Украйна унищожиха 13 ударни безпилотни летателни апарата "Шахед-136/131" в Одеса, Херсон, Николаев и Хмелницки регион", се казва в доклада.

 

Назначеният от Русия губернатор на Крим каза, че украинското нападение е предизвикало пожар в пристанището на Феодосия. "В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", потвърди Сергей Аксьонов в Телеграм. Той увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян", като не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи". 

 

"А флотът в Русия става все по-малък и по-малък! Благодаря на пилотите от ВВС и на всички участвали за прецизната работа!", заяви командирът на украинските ВВС ген.-лейт. Микола Олешчук в Telegram. 

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени