Украйна унищожи още един руски кораб

Общо през двете години на войната Русия е загубила повече от 20 военни кораба, включително големи десантни кораби, подводници и флагманския крайцер "Москва

Унищоженият миночистач проект 266М Ковровец
Унищоженият миночистач проект 266М Ковровец Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна атакуваха руския миночистач от проект 266М "Ковровец", съобщава украинският Генерален щаб, цитиран от The Moscow Times. "Тази вечер силите за отбрана на Украйна унищожиха миночистача на Черноморския флот на Руската федерация от проект 266-М "Ковровец", се казва в съобщението.

 

Украинското командване не предостави подробности, Министерството на отбраната на Руската федерация не коментира ситуацията. По-рано руското военно ведомство съобщи, че Киев е ударил Крим с ракети ATACMS.

 

Миночистачите проект 266М "Аквамарин-М" са серия от кораби, предназначени за търсене и унищожаване на морски мини, както и за насочване на други плавателни съдове през минни полета. "Ковровец" започва службата си през 1974 година. През октомври миналата година в залива на Севастопол подобен миночистач "Иван Голубец" беше повреден от украински удар.

 

Общо през двете години на войната Русия е загубила повече от 20 военни кораба, включително големи десантни кораби, подводници и флагманския крайцер "Москва", според изчисления на нидерландската група за анализ въз основа на открити данни. Преди нахлуването в Украйна руският флот в Черно море се състоеше от повече от 70 кораба.

 

Сред повредените или потопени са 5 от 7 големи десантни кораба, които са били част от флота преди началото на инвазията в Украйна. Това са "Цезар Куников", "Новочеркаск", "Саратов", "Оленегорски горняк" и "Минск". В началото на март специалните части на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна (ГУРМО) съобщиха за унищожаването на най-новия патрулен кораб на Черноморския флот "Сергей Котов".

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени