Украйна успешно настъпва в Харковска област, потвърди Вашингтонският институт за изследване на войната

Окупационните власти вероятно ще забавят референдумите за анексиране от техните предварително обявени крайни срокове от средата на септември

Украински военни
Украински военни

Украинските сили в югоизточната Харковска област използват преразпределението на руските сили към Южната ос, за да проведат много ефективно контранастъпление северозападно от Изюм. Те вероятно са използвали тактическа изненада, за да настъпят най-малко 20 километра в контролираната от Русия територия в източната област Харков на 7 септември, завземайки отново приблизително 400 квадратни километра земя.

 

Това пише в ежедневната си сводка за ситуацията в Украйна Институтът за наблюдение на войната (ISW). Продължаващите операции на Украйна в Херсонска област принудиха руските сили да изместят фокуса си на юг, което позволи на украинските сили да започнат локализирани, но много ефективни контраатаки в района на Изюм.

 

Руските сили са провели наземна атака северозападно от Славянск на 7 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че войските са отблъснали руска атака в района на Долина, на около 18 километра северозападно от Славянск по магистрала E40 Изюм-Словянск. Руските сили също нанесоха рутинни артилерийски удари по линията Изюм-Славянск и по райони северно и североизточно от Славянск.

 

Руските сили са провели и ограничена наземна атака североизточно от Сиверск на 7 септември. Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са атакували близо до Григоровка, на около 10 км североизточно от Сиверск. 

 

Руските сили продължиха наземните атаки североизточно и южно от Бахмут на 7 септември. Украинският генерален щаб посочи, че руските войски са се опитали да напреднат на север към Бахмут от покрайнините на Хорловка около Зайцеве, Майорск и Николаевка Друга - всички в рамките на 20 километра южно от Бахмут.

 

Украинският генерален щаб също съобщи за руски атаки близо до Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут) и района Соледар-Бахмутске (10 км североизточно от Бахмут). Руските сили продължиха рутинните артилерийски атаки срещу Бахмут и околните населени места. 

 

Окупационната администрация на Херсонска област обяви, че референдумът за анексиране на Херсон ще се проведе на 4 ноември, потвърждавайки предварителната оценка на ISW, че окупационните власти вероятно ще забавят референдумите за анексиране от техните предварително обявени крайни срокове от средата на септември.

 

Други окупационни администрации вероятно също ще отблъснат своите референдуми, за да принудят засилено гражданско сътрудничество с окупационните правителства. Членът на Съвета на администрацията на Запорожие Владимир Рогов обяви, че окупационната администрация на Запорожка област ще изплаща социални помощи на украинци, които живеят в окупирана Запорожка област, дори ако основното им местожителство е в друга територия в Украйна. Това показва, че руската администрация има за цел да убеди или принуждават повече гражданска подкрепа за референдумите за анексиране.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени