Украйна успешно отбранява Северодонецк, сочи анализ на Института за изследване на войната

По-рано от ISW отбелязаха, че руските военни не са успели да щурмуват край Изюм и са възпрепятствани в настъплението си към Славянск в Донецка област

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Украинските въоръжени сили проведоха успешни контраатаки в Северодонецк, Луганска област, като по този начин намалиха бойната мощ на руската армия. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW). 

 

Въпреки че руските сили продължават да хвърлят техника и войски край Северодонецк и Лисичанск, през последните 48 часа украинските военни проведоха успешна контраатака в Северодонецк и отблъснаха руските войски до източните покрайнини на града. Освен това руснаците са отблъснати от южните населени места. 

 

Експертите отбелязаха също така, че украинските сили вероятно се опитват да използват продължаващата концентрация на Русия върху Северодонецк, за да започнат контраатаки в други настъпателни направления.

 

"Контранастъпателният натиск на Украйна вероятно ще продължи да привлича вниманието на руските сили към Луганска област и следователно ще остави уязвими места в отбранителните усилия на Русия в Харковска област и по южната ос", се казва в доклада.

 

Припомняме ви, че според военни експерти украинските въоръжени сили успешно възпират опитите на противника да обкръжи украинските позиции в Луганска област.

 

По-рано от ISW отбелязаха, че руските военни не са успели да щурмуват край Изюм и са възпрепятствани в настъплението си към Славянск в Донецка област.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени