Украйна увеличава армията със 100 000 военнослужещи

Днес в Киев трябва да пристигнат премиерите на Великобритания и на Полша

Украинска армия
Украинска армия Източник: РИА Новости

Украйна ще увеличи през следващите три години със 100 000 броя на военнослужещите в армията си, които в момента са близо 250 000 души. Това съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

 

"Указът излиза, не защото скоро ще има война, а за да се гарантира, че мирът ще дойде скоро и ще възтържествува в Украйна", подчерта Зеленски пред парламента в Киев. Президентът обеща още увеличение на заплатите на войниците, но не даде повече подробности.

 

"Дипломатическата подкрепа за Украйна е най-значителната и най-безусловната от 2014 г. и тя продължава. Военно-техническата помощ за Украйна е най-значителната, най-ценната и продължава да пристига", каза Зеленски. И призова депутатите да останат спокойни и да избягват паниката, докато той се подготвя да приеме лидерите на Нидерландия, Великобритания и Полша - всички членове на НАТО, като част от усилията за намаляване на напрежението с Русия и засилване на международната подкрепа за Киев.

 

Днес в украинската столица трябва да пристигнат премиерите на Великобритания и на Полша - Борис Джонсън и Матеуш Моравецки, а през следващите дни - нидерландският министър-председател Марк Рюте и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Планирани са и визити на петима европейски външни министри, включително на Франция и Германия.

 

"Трябва да бъдем единни във вътрешната политика. Можете да сте в опозиция на правителството, но не можете да бъдете в опозиция на Украйна", заяви Зеленски пред депутатите. И добави: "Можете да презирате правителството, президента, но не можете да презирате собствения си народ, да сеете паника, за да пожънете политически печалби".

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени