Украйна увеличава капацитета си за производство на боеприпаси 25 пъти спрямо 2022 г., ударно произвежда гаубици "Богдана" и ракети дрон "Паляница"

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев

Украински военни, украински артилеристи
Украински военни, украински артилеристи

Украйна увеличава капацитета си за производство на боеприпаси 25 пъти спрямо 2022 г. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев.

 

Той отбеляза, че за първи път Украйна произвежда серийно 155-мм артилерийски снаряди, както и други украински разработки като новата ракета дрон "Паляница" и различните видове далекобойни и морски дронове.


"Страната има капацитет за производството на 4 млн. дрона годишно", заяви украинският държавен глава и припомни за направен успешен тест на балистична ракета, но без да дава повече подробности.

 

Украйна вече произвежда по около 15 самоходни гаубици "Богдана" на месец и с помощта на западните си партньори вече и сама ремонтира и поддържа западната техника, включително бронираните машини Marder.

 

Украйна започна да разработва своята гаубица през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Тя използва снаряди по стандарта на НАТО - 155-мм.

 

"Работим над това Украйна да осигури изцяло всичко необходимо за нашите Bradley и други видове техника, която да помогне на нашите военни да удържат фронта и да изпълнят жизненоважни за цялата държава заповеди", заяви още Зеленски.

 

Интензивността на бойните действия се забавя
Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 951-я ден от началото на пълномащабната война показват известно забавяне на интензивността на бойните действия. Към 22:00 часа на 1 октомври са регистрирани 110 бойни сблъсъка, 59 въздушни удара, при които са използвани 104 авиационни бомби, както и към 450 дрона камикадзе.

 

Руснаците са използвали 2700 артилерийски снаряда по позиции на фронтовата линия и в близките населени места, което е под средното към този час на денонощието. Украински военнослужещи отбелязват в последните дни, че има сигнали, че руснаците пестят снарядите - през зимата съотношението при изстреляните снаряди беше 1 към 8 и дори 1 към 10 в полза на руснаците, но сега то е намалено до 1 към 3, или дори 1 към 2. 

 

Има данни и за недостиг на бронирана техника и в социалните мрежи има видеа, показващи руски части, придвижващи се с необичайни средства - колички за голф, мотори и дори електрически тротинетки. Активни остават руснаците около Покровск, сочат още данни на ВСУ.

 

В това направление към 22:00 часа на 1 октомври са отчетени 22 атаки към Миролюбивка, Елизаветивка и Лисивка. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Селидове и Цукурине. В Курахивското направление атаките са 21 - към Хеорхиевка, Костянтинивка и Катеринивка.

 

Увеличават се цивилните жертви на войната
С 45% се увеличават цивилните жертви на войната в периода 1 юни - 31 август, спрямо предходния тримесечен период 1 март - 31 май, сочат данните на Върховния комисариат за правата на човека към ООН.

 

Според тях през летните месеци са загинали 589 украинци, а 2685 са били ранени, което е отражение на засиления ракетен обстрел на руснаците по градовете в страната.

 

Агенцията има данни и за нарушаване на правата на военнопленници, които Русия задържа. Разстреляни са 16 украински военни, които са искали да се предадат.

Още от "Светът"

Републиканката Лиз Чейни, участваща в предизборната кампания на Харис, каза че Тръмп "не е годен да ръководи" САЩ

Аз бях републиканка още преди Доналд Тръмп да започне да се пръска със спрей за тен, пошегува се Лиз, описвайки себе си като консерватор от типа на Роналд Рейгън

Прочетете повече прочетете повече

Украйна увеличава капацитета си за производство на боеприпаси 25 пъти спрямо 2022 г., ударно произвежда гаубици "Богдана

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени