Украйна въведе воински звания по стандартите на НАТО

Министърът на отбраната на Украйна Андрий Таран подписа заповед, според която във въоръжените сили на страната се въвежда списък с кодовете на военните звания на НАТО, съобщи пресслужбата на украинското военно ведомство

Украйна въведе воински звания по стандартите на НАТО
Украйна въведе воински звания по стандартите на НАТО

Званията в украинската армия се променят в съответствие със стандартите на НАТО според закон, приет от украинската Върховна рада през юни 2020 г.
"Тези решения са призовани да променят системата за управление на кариерата по съветски образец към съвременната, приета в армиите на водещите държави. Всъщност това е ръководство за действията на кадровите органи за преминаване към нова философия на работа, която предвижда създаването на кариерна карта за всеки войник, сержант, офицер за неговата подготовка, растеж и подкрепа", отбелязва Таран.

 

Още през декември 2014 г. Върховната рада на Украйна направи изменения в два закона, с което премахна статуса си на държава, която няма да се обвързва в отбранителни блокове. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни изменения, които определиха влизането на страната в НАТО като цел на външната политика на страната. Украйна също така пое ангажимент през 2021 г. да постигне пълна съвместимост на въоръжениете си сили със силите на Алианса.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени