Украйна вероятно най-после ще получи дългоочакваните балистични ракети ATACMS от САЩ

Те могат да бъдат включени в следващия пакет американска военна помощ за Украйна, а в момента подобно решение се обсъжда от правителството на САЩ

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

Тактически балистични ракети "АТАКМС" (ATACMS - Army Tactical Missile Systеm, бел. ред.) могат да бъдат включени в следващия пакет американска военна помощ за Украйна, а в момента подобно решение се обсъжда от правителството на САЩ,  съобщи  телевизия ABC.

 

"Изпращането им наближава", каза американски служител, имащ достъп до плановете за помощ в сферата на отбраната. Той обаче отбеляза, че както винаги подобни планове могат да претърпят изменения до официалното им обявяване.

 

Друг служител заяви, че въпросът с ракетите "се разисква" и те вероятно ще бъдат включени в следващия пакет военна помощ за Украйна. Служителят уточни, че окончателното решение все още не е взето. По думите му, могат да минат месеци преди Киев да получи ракетите.

 

Изстрелването на ракетите ATACMS, които са с обсег до 300 км, може да се извършва от реактивни системи за залпов огън HIMARS. Американското правителство досега отхвърляше молбите на украинския президент Володимир Зеленски за доставка на ракетите дори след като Великобритания и Франция изпратиха подобни ракети Storm Shadow на Украйна.

 

Вашингтон аргументираше отказа си с опасения от ескалация на отношенията с Русия, както и със съображения да запази собствения си боен арсенал.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени