Украйна води преговори за купуването на американски щурмови дронове MQ-9 Reaper, способни да ударят дори Москва

MQ-9 Reaper може да носи до 4 ракети клас "въздух-земя" или 4 ракети AGM-114 Hellfire

Дрон MQ-9 Reaper
Дрон MQ-9 Reaper Източник: Pinterest

Украйна води преговори за купуването на тежки ударни дронове американско производство MQ-9 Reaper. Това съобщава Forbes.

 

Миналата седмица украински официални лица се срещнаха във Вашингтон с производителя General Atomics в Калифорния. Правителството на САЩ е длъжно да одобри такава сделка и самият факт на срещата потвърждава, че зелена светлина е дадена. 


При това положение тези смъртоносни бойни дронове могат да бъдат на разположение на украинските военни в рамките на няколко дни, разказа представителят на компанията производител К.Марк Бринкли. 

 

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-щурмови дрон, който е на въоръжение в американската армия. Снабден е с турбовитлов двигател, който му позволява да развива скорост над 400 км/ч. MQ-9 Reaper може да носи до 4 ракети клас "въздух-земя" или 4 ракети AGM-114 Hellfire, както и две бомби Mark 82 с лазерно насочване. 

 

Специалистите смятат, че сдобиването от украинските въоръжени сили с този дрон може кардинално да промени хода на войната. MQ-9 Reaper е много по-мощен, издръжлив и по-малко уязвим от турския "Байрактар". 

 

MQ-9 Reaper има далечина на полета, която му позволява да достигне военни обекти в дълбочина на руска територия, вкл. до самата столица Москва. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени