Украйна започна да подготвя летищна инфраструктура за изтребители F-16

Това съобщи Юрий Игнат, говорител на украинските ВВС

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

Най-вероятният модел изтребители, които ще бъдат осигурени на Украйна, са F-16 - поради тяхната универсалност. Защото украинските военни могат да изпълняват както бойни мисии с тях, така и да засилят защитата на небето. Това съобщи на брифинг Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, предава Цензор.НЕТ.

 

"Това (прехвърлянето на самолети от съюзниците, бел. ред.) много би помогнало на Украйна по пътя й към победата и деокупацията на нашите земи. Колко време ще отнеме – тук може да се говори доста условно, защото има има доста големи срокове, а във военна ситуация такива условия за обучение на пилоти и авиоинженери (в мирно време, бел.ред.) не са подходящи за война", казва Игнат.

 

Според него пилотите казват, че могат да овладеят самолетите за няколко седмици. Но, както обясни Игнат, да летиш и да кацаш е едно, а да се биеш на тези изтребители е съвсем друго. Той каза още, че вече е изготвен списъкът с пилотите, които в случай на предоставяне на F-16 ще ги управляват.

 

"Този ​​списък е готов отдавна. Може би ще има някои промени, защото сме в условията на война. Командирът на ВВС на въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук вече го е съгласувал...Ние говорим не само за нуждата от пилоти, но и от авиационни инженери и т.н.", отбеляза Игнат.

 

Той добави, че е необходимо да се подготви инфраструктурата на летището, така че пилотите да могат безопасно да кацат на пистата и "тази работа вече е в ход".

 

"Освен това е необходимо да се подготви инфраструктурата на летищата, така че пилотите да могат безопасно да кацат на пистите. Вече се работи по този въпрос в различни региони на Украйна. По-специално, Министерството на отбраната, Министерството на инфраструктурата и други ведомства участват, за да ни помогнат да направим мрежата от летища", каза говорителят.

 

Според Игнат в бъдеще военните летища могат да станат места за съвместно разполагане на гражданската и военната авиация. "Тази практика вече съществува в света. Това може да бъде още един тласък на Украйна към цивилизования свят. Украинците могат да започнат полети в страната", добави говорителят на ВВС.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени