Украйна защитава и нашата свобода, нашия мир. И ние я подкрепяме финансово и военно толкова дълго, колкото е необходимо, заяви германската външна министърка

Бербок категорично отхвърли исканията на някои политици в Германия Берлин да одобри използването на газопровода "Северен поток-2"

Аналена Бербок
Аналена Бербок Източник: Zdf.de

Германската външна министърка Аналена Бербок увери Украйна, че Германия ще я подкрепя във войната с Русия, ако е необходимо, още дълги години, предаде ДПА.

 

"За съжаление, трябва да допуснем, че Украйна и следващото лято ще продължи да се нуждае от нови тежки оръжия, изпращани от приятелите ѝ", каза Бербок пред германския в. "Билд ам зонтаг". "Украйна защитава и нашата свобода, нашия мир. И ние я подкрепяме финансово и военно толкова дълго, колкото е необходимо. Точка", каза Бербок.

 

Министърката предупреди също, че войната "може да се проточи с години", но добави, че руският президент Владимир Путин се е заблуждавал, ако е мислел, че  Украйна ще бъде победена за няколко седмици.

 

Бербок защити също така позицията на Украйна за Кримския полуостров, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. "Крим също принадлежи на Украйна. Светът никога няма да признае анексията от 2014 г., която е в разрез с международното право", каза министърката.

Тя предупреди германците да не се поддават на умората от войната шест месеца след началото й, но призна, че сега хората "усещат последиците от енергийната война на Путин по джоба си". "Социалното разделение в Европа е част от войната на Путин. Трябва да го предотвратим. Пътят ще е труден, но той е част от нашата политическа отговорност да смекчим социалните дисбаланси, произтичащи от високите цени на енергията", каза министърката.

 

Бербок категорично отхвърли исканията на някои политици в Германия Берлин да одобри използването на газопровода "Северен поток-2", за да се позволят доставки на по-големи обеми руски газ с цел избягване на газова криза в Германия по-късно тази година.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени