Ултраконсерваторът Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран

Избирането му на поста беше одобрено от върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси Източник: ТАСС

Религиозният ултраконсерватор Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на Ислямска република Иран на церемония, предавана по националната телевизия, предаде Франс прес. Избирането му на поста беше одобрено от върховния лидер аятолах Али Хаменей. 

 

"Съгласно волята на народа, обявявам мъдрия, неуморен, опитен и популярен Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран", пише в указ на върховния лидер, прочетен от началника на канцеларията му.

Новият президент заяви, че правителството му ще предприеме стъпки за отмяна на "тираничните" санкции, наложени от САЩ, отбелязва Ройтерс.

 

Освен това светският лидер на Ислямската република обеща, че ще подобри икономиката на страната, засегната тежко от повторното налагане на американските санкции след 2018 г., когато Вашингтон напусна едностранно сключеното споразумение за иранската ядрена програма.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени