Унгария блокира огромен пакет от 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна

Приятелят на диктатора Путин Виктор Орбан се опитва да окаже натиск върху Брюксел да му предостави милиарди евро замразени средства

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Унгария блокира днес 18 млрд. евро помощ на ЕС за Украйна. Това се случи в момент, когато приятелят на диктатора Путин Виктор Орбан се опитва да окаже натиск върху Брюксел да му предостави милиарди евро замразени средства.

 

"Както се очакваше - днес в Брюксел на срещата на министрите на финансите на държавите-членки на ЕС не беше дадена "зелена светлина" по отношение на 18 млрд. евро помощ за УКрайна. Унгария блокира тези средства, за да обезпечи собственото си финансиране", съобщи в Twitter журналистът от Радио Свобода Рикард Йозвяк.

 

 

Така необходимата помощ за Киев е една от няколкото инициативи, които Будапеща протака, тъй като е изправена пред замразяването на 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за нея от страна на блока заради неуспехите ѝ в борбата с подкупите и осигуряването на независимост на съдебната система.

 

Чешкото председателство на ЕС заяви, че ще се опита да намери начин останалите 26 държави-членки да заобиколят опозицията на Унгария и да предоставят финансова подкрепа на Киев.

"Ние няма да се обезкуражим. Амбицията ни остава да започнем изплащането на помощта за Украйна в началото на януари", заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра.

 

Първоначално се очакваше финансовите министри на ЕС да дадат днес своя отговор на препоръката на Европейската комисия, да замрази средствата за Унгария. Въпросът обаче беше оттеглен в контекста на продължаващите спорове, тъй като някои държави от ЕС настояват Комисията да смекчи твърдата си позиция спрямо Будапеща.

 

Правителството на Орбан се ангажира да предприеме редица реформи, изисквани от ЕС, но не е убедило Брюксел, че прави достатъчно. Европейски дипломати изтъкнаха, че унгарските законодатели ще се срещнат тази седмица, за да приемат още закони, които биха могли да го доближат до изпълнението на тези цели за реформи.

 

Дипломатите заявиха, че Комисията е била помолена следващата седмица да представи "актуална информация" за реформите в Унгария, което е възможен знак, че се търси изход от безизходицата.

Държавите-членки на ЕС трябва да гласуват до 19 декември дали да подкрепят, отхвърлят или променят препоръката на Комисията.

Въпросът може да се проточи към крайния срок и да бъде обсъден на срещата на върха на лидерите в Брюксел на 15 декември.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени