Унгария на Орбан с териториални претенции към цялото Закарпатие - било "традиционно унгарско"

Будапеща се позовава на преброяването от 2001 г.

Украинското Закарпатие
Украинското Закарпатие Източник: Pinterest

Унгария настоява Украйна да признае цялата територия на Закарпатието за "традиционно унгарска". Изданието "Европейска правда" публикува исканията на Будапеща за защита на правата на националните малцинства, които бяха предадени на Киев още през януари. Според журналисти основният и най-спорен момент е бил определянето на места със специално ниво на гаранции за правата на унгарците.

 

В украинското законодателство за такива места се приемат райони "със значителен брой" представители на малцинствата (от 15%) и с "традиционно" малцинствено пребиваване (от 10% през последните 100 години).

Унгария обаче иска Украйна да признае всички селища на Закарпатието за "традиционно унгарски", включително тези, в които унгарците не са живели.

 

Те се ръководят от преброяването през 2001 г., но оттогава броят на унгарците, живеещи в Закарпатието, е намалял почти наполовина, твърдят журналисти.

 

Будапеща също иска Украйна да премахне правилото за 10%, което ще позволи признаването на места, където някога са живели представители на националното малцинство, като "унгарска територия". Те настояват този процес да бъде автоматичен.

 

Украинската Закарпатска област
Украинската Закарпатска област Източник: Yandex

 

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени