Унгария на путинската пионка Орбан блокира 500 млн.евро помощ за Украйна

Няма как малка проруска държава, която се възпротивява на всички санкции (срещу Русия, бел. ред.), да диктува позицията на целия ЕС, каза европейски дипломат

Унгарският парламент в Будапеща, Унгария
Унгарският парламент в Будапеща, Унгария Източник: Zonanews

Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш в размер на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, който е предназначен за военна помощ. Това съобщи пред полското издание RMF FM в четвъртък високопоставен дипломат от ЕС. Досега Унгария, която не предоставя на Украйна никакви оръжия, се въздържа от вземане на решения за следващите траншове на помощ от Европейския фонд за мир и не блокира тази подкрепа.

 

Ветото в Будапеща предизвиква все по-голямо възмущение сред дипломатите на ЕС, тъй като няма друго обяснение, освен че работи за интересите на Русия. Очаква се страните от Европейския съюз да окажат натиск върху Будапеща в понеделник на среща на външните министри на ЕС.

 

ЕС обаче има и резервен план – той вече беше активиран, когато Унгария блокира 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна в началото на декември 2022 г. Тогава Европейският съюз прие решение, което ще позволи тази помощ да бъде предоставена, заобикаляйки Унгария. Това беше достатъчно за Унгария да отстъпи и пакетът от помощи в крайна сметка беше приет от 27-те страни от ЕС.

 

Следователно, ако Будапеща не се откаже от ветото си, ЕС може да вземе подобно решение и в състав от 26 държави. "Няма как малка проруска държава, която се възпротивява на всички санкции (срещу Русия, бел. ред.), да диктува позицията на целия ЕС", каза европейски дипломат.

 

Бюджетът на Европейския фонд за мир, чийто седми транш за закупуване на оръжие за Украйна е блокиран от Унгария, е 5,6 млрд. евро. За 2023 г. той е увеличен с два милиарда евро, с възможност за допълнително увеличение до почти 11 милиарда евро.

 

Припомняме, че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че от първия ден на пълномащабното нахлуване на войната Европейският съюз и неговите страни членки са отпуснали 50 милиарда евро помощ за Украйна.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени