Унгария отново блокира европейска помощ от половин милиард евро за Украйна

Междувременно, Виктор Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз (ЕС) с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA

Унгарската банка OTP беше изключена от украинския "черен списък", но Будапеща иска правни гаранции, че това е постоянно. Това съобщи специалният кореспондент на радио "Свобода" в Брюксел Рикард Йозвяк. Така, както се очакваше, отново няма споразумение относно 8-ия транш от 500 милиона евро военна помощ на Евросъюза за Украйна, става ясно от информацията на журналиста. Той уточнява, че за решението се е разбрало на срещата на външните министри на ЕС във вторник. 

 

В края на септември унгарската банка OTP и пет гръцки корабни компании се съгласиха да прекратят сътрудничеството си с Русия и следователно впоследствие бяха временно премахнати от списъка на Украйна като "международен спонсор на войната", съобщи тогава украинската агенция за превенция на корупцията на Украйна. 

 

Именно заради OTP Унгария блокираше на няколко пъти важни финансови пакети за Украйна, разработени от Европейския съюз. Затова сега се очакваше Унгария да деблокира транша от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир (EDF), а Гърция да откаже да блокира бъдещ пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация. 500-те милиона евро са всъщност военна помощ - снаярди и боеприпаси.

 

Междувременно, Виктор Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз (ЕС) с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му. Той направи това по време на реч в понеделник в чест на годишнината от антисъветската революция в Унгария от 1956 г.

 

Пред избрана група гости в град Веспрем, Орбан обвини ЕС, че се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който според него унгарците отхвърлят. Брюксел, де факто столицата на ЕС, използва методи срещу Унгария, които напомнят за дните на съветско господство от Москва, каза той.

 

"Днес изскачат неща, които ни напомнят за съветските времена. Да, случва се историята да се повтаря, каза Орбан на събитието, от което бяха изключени всички медии с изключение на държавните медии на Унгария. За щастие, това, което някога беше трагедия, сега в най-добрия случай е комедия. За щастие Брюксел не е Москва. Москва беше трагедия. Брюксел е просто лоша съвременна пародия.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени