Унгария продължава по пътя на нормалността - ограничи продажбата на гей книги за деца

Книгите ще се продават само в затворена опаковка

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA
Премиерът на Унгария Виктор Орбан издаде постановление, ограничаващо продажбата на детски книги, в които се описват или става дума за хомосексуални отношения. Постановлението е публикувано в унгарския Държавен вестник, урежда прилагането на спорен закон, забраняващ реклами, в които хора от общността ЛГБТ (на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) биват представяни като нормални членове на обществото.
 
Детски книги, които се смятат за насърчаващи хомосексуалността, ще се продават само в затворена опаковка. Те не трябва да се излагат на витрините или на видно място в книжарниците. Указът включва и книги, които се смятат за насърчаващи промяната на пола. Такива книги не бива също да се продават на места, които се намират на по-малко от 200 метра от училища и църкви. 
 
Този закон бе приет през юни от парламента, където мнозинство има консервативната партия Фидес на Орбан. Законът беше разкритикуван от леволибералната номенклатура в Брюксел като цензура, а Европейската комисия го окачестви като дискриминационен и предприе правни действия, съчетани с откровени заплахи срещу Унгария.
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени