Унгария стана първата европейска страна, която одобри руската ваксина

Унгарският регулаторен орган по лекарствата предостави спешно одобрение за употреба на Sputnik V за срок от 6 месеца

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V"
Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" Източник: TopCor

Унгария стана първата държава от Европейския съюз, която одобри руската ваксина срещу коронавируса - ход, който представлява предизборен риск за Виктор Орбан, фокусиран в ускоряване на изхода на страната от здравната криза, информира Bloomberg.

Унгарският регулатор по лекарствата предостави спешно одобрение за дистрибуция на руската Sputnik V, както и за медикамента, разработен от "AstraZeneca", заяви министърът на кабинета Гергели Гуляс на днешен брифинг. Решението последва натиск от страна на Орбан да ускори процеса по разпространението на ваксини, заобикаляйки Брюксел, който все още не е разрешил нито една от тях.

 

Орбан може да се окаже първия, но не и последния западен лидер, който ще осигури алтернативни доставки от Изтока на фона на бавната дистрибуция на западните препарати, която продължава да дразни европейските правителства. Кабинетът в Будапеща също обмисля да закупи дози от китайска ваксина на Sinopharm. Подобно на много от страните в ЕС Унгария е изправена пред обществен скептицизъм по отношение на ефектите на ваксините и досега е имунизирала малко повече от 1% от населението си на фона на недостига на дози от медикаментите на Pfizer/BioNTech и Moderna. Правителството предупреди, че ако не бъдат ускорени доставките, то допълнителни противопандемични мерки като вечерен полицейски час и затваряне на някои предприятия могат да влезат в сила през лятото. 

"Искаме само да набавим ваксини, които вече са били използвани върху няколко милиона души и такива, които унгарските власти са сметнали, че са безопасни и ефективни и които са одобрили", каза министърът на унгарския кабинета Гуляс.

Унгария също е готова да закупи над един милион дози от Sinopharm в рамките на дни след одобрение на регулаторите, посочи Орбан по държавното радио на 15 януари.

 

Източник: Bloomberg

Още от "Светът"

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени