Унгария вероятно е полудяла - иска Западът да даде "гаранции за сигурност" на Русия и да откаже присъединяване на Украйна към НАТО

Близкият до Путин унгарски премиер Виктор Орбан миналата седмица заяви, че Западът "трябва да сключи сделка с руснаците относно новата архитектура на сигурността, за да осигури сигурност и суверенитет на Украйна, но не и членство в НАТО"

Гергели Гуляш
Гергели Гуляш Източник: Twitter

Западните държави трябва да предоставят гаранции за сигурност на Русия и да се откажат от идеята за членство на Украйна в НАТО, ако искат прекратяване на войната. Това подчерта ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуляш съобщи информационната агенция MTI.

 

"Западният свят, който подкрепя Украйна, трябва да предостави гаранции за сигурност на Русия, но в никакъв случай членство в НАТО на украинците", категоричен бе Гуляш. Той също така повтори позицията на унгарското правителство, че преговорите за уреждане на украинския конфликт може да бъдат ефективни, само ако САЩ участват в тях заедно с Русия и Украйна.

 

Близкият до Путин унгарски премиер Виктор Орбан миналата седмица заяви, че Западът "трябва да сключи сделка с руснаците относно новата архитектура на сигурността, за да осигури сигурност и суверенитет на Украйна, но не и членство в НАТО". Той също така каза, че Украйна няма шанс да спечели войната. През юни Орбан каза, че Киев "вече не е суверенна държава" и финансово "не съществува", което предизвика гняв от украинските власти.

 

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Twitter

"Украйна не търгува със своите територии или суверенитет", каза Олег Николенко, говорител на външното министерство на Киев, в отговор на последните коментари на Орбан. Повтарящите се призиви за даване на гаранции за сигурност на Москва вероятно ще подхранят допълнително напрежението между Унгария и Украйна.

 

Външните министри на ЕС миналата седмица не успяха да дадат зелена светлина за осми транш от военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро, след като Унгария блокира изплащането на средствата на основание, че Киев е определил унгарската банка OTP за международен спонсор на войната.

 

Все пак, в знак, че Унгария иска да избегне пълен колапс в отношенията, унгарският президент Каталин Новак посети украинския президент Володимир Зеленски миналия месец в опит да подобри двустранните връзки.

 

От 2018 г. Унгария блокира участието на Украйна в срещи на министерско ниво на НАТО поради твърдения, че Киев дискриминира унгарските етнически малцинства, като ограничава правата им на образование на родния им език.

Междувременно унгарските депутати продължават да забавят ратифицирането на влизането на Швеция в НАТО.

 

Въпреки че призна, че военният съюз ще стане по-силен, ако Швеция се присъедини, Гуляш каза в неделя, че Будапеща първо иска разяснение от Стокхолм относно предишни коментари, в които "обвини страната ни с недостойни и неоснователни обвинения".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени