Унгарският парламент потвърди влизането на Швеция в НАТО

Унгария е последната държава, която ратифицира протокола за членството на Швеция

Унгария, унгарски парламент
Унгария, унгарски парламент Източник: Pixabay

Унгарският парламент потвърди в понеделник влизането на Швеция в НАТО като 32-член на северноатлантическата организация. Това става 22 месеца след като скандинавската държава подаде кандидатура заедно с Финландия, след започването на войната в Украйна.


Унгария е последната държава, която ратифицира протокола за членството на Швеция, като Стокхолм ще трябва да изчака и избора на нов унгарски президент, който да подпише закона. Така Швеция ще може да бъде приета на срещата на върха на НАТО през юли.

 

Миналата седмица шведският премиер Улф Кристершон откликна на последното условие на Виктор Орбан - да посети Будапеща за преговори за членството, след което беше съобщено, че Унгария ще купи още шведски изтребител "Грипен".

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени