Унгарският парламент потвърди влизането на Швеция в НАТО

Унгария е последната държава, която ратифицира протокола за членството на Швеция

Унгария, унгарски парламент
Унгария, унгарски парламент Източник: Pixabay

Унгарският парламент потвърди в понеделник влизането на Швеция в НАТО като 32-член на северноатлантическата организация. Това става 22 месеца след като скандинавската държава подаде кандидатура заедно с Финландия, след започването на войната в Украйна.


Унгария е последната държава, която ратифицира протокола за членството на Швеция, като Стокхолм ще трябва да изчака и избора на нов унгарски президент, който да подпише закона. Така Швеция ще може да бъде приета на срещата на върха на НАТО през юли.

 

Миналата седмица шведският премиер Улф Кристершон откликна на последното условие на Виктор Орбан - да посети Будапеща за преговори за членството, след което беше съобщено, че Унгария ще купи още шведски изтребител "Грипен".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени