"Уолстрийт джърнъл": Ударът по ирански военен завод е нанесен от Израел

Израелската армия отказа комента

Ударът с дрон по ирански военен завод
Ударът с дрон по ирански военен завод Източник: Скрийншот видео кадър

"Уолстрийт джърнъл" разкри, че ударити с дронове по завод на иранското министерство на отбраната в неделя вечерта са извършени от Израел. Изданието цитира американски служители и запознати със ситуацията. 

 

Ирански официални лица съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е отбила атака от три малки дрона срещу фабрика за боеприпаси в град Исфахан. Иран каза, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили един от дроновете, а други два са експлодирали над склада, причинявайки леки щети на покрива.

 

Израелската армия отказа коментар. Един американски служител каза пред Ройтерс при условие за анонимност, че Израел изглежда е замесен. Няколко други американски служители отказаха коментар, освен да кажат, че Вашингтон не е изиграл никаква роля.

 

Според Кралския институт за изследвания в областта на отбраната (RUSI), близо до Исфахан се намира иранска компания Shahed Aviation Industries, която произвежда дронове камикадзе Shahed 131/136.

 

В допълнение към удара по военно съоръжение в град Исфахан, според IRNA, голяма фабрика за моторно масло се е запалила в иранския град Шахид Салими в провинция Източен Азербайджан. Отбелязва се, че обектът е бил атакуван и от дронове.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени