Управляващата партия в Мексико обяви Шейнбаум за победителка на президентските избори

По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота

Клаудия Шейнбаум
Клаудия Шейнбаум Източник: AP

Управляващата партия в Мексико МОРЕНА и медии обявеха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя, съобщи Ройтерс.

 

Телевизия NMAS и вестник "Финансиеро" обявиха, че техните екзитполове показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

 

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина.

 

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната.

 

По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

 

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла. Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред основния си конкурент Сочитъл Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

 

Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени