Управляващите социалисти печелят предсрочните парламентарни избори в Португалия

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани в началото на ноември м.г., след като управляващите не успяха да прокарат бюджета

Антониу Коща
Антониу Коща Източник: EPA

Управляващата Социалистическа партия в Португалия печели абсолютно мнозинство в парламента след проведените предсрочни парламентарни избори в страната. Досегашният 60-годишен премиер Антониу Коща обяви, че партията му ще има 117 или 118 места в 230-членния парламент.

 

Въпреки пандемията избирателната активност бе по-висока от очакваното - над 57 процента. По последни данни, за партията на Коща са гласували 41.7% от избирателите. Най-голямата опозиционна сила - Социалдемократическата партия, получава 29.3% от гласовете, а на трето място със 7.15% е дяснорадикалната партия Chega ("Стига").

 

Антониу Коща заяви, че ще проведе срещи с всички партии, с изключение на десните радикали, които загубиха наполовина депутатите, които имаха досега. На миналите парламентарни избори в Португалия социалистите на Коща получиха 36.3% подкрепа и 108 общо 230 мандата в парламента. 

 

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани в началото на ноември 2021 г. от президента Марселу Рибелу, след като управляващите не успяха да прокарат бюджета.  

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени