Урсула фон дер Лайен: ЕС се нуждае от политическа воля, за да гради отбранителна политика

ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно, каза тя

Урсула фон дер Лаен
Урсула фон дер Лаен Източник: ЕК

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви днес пред Европарламента председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

 

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

 

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството. Тя обяви също, че през следващата година ще свика заедно с Франция специална среща на върха, посветена на отбраната. Европейският съюз трябва да развива нов глобален дневен ред заедно със САЩ, заяви наред с това председателката на ЕК.

 

"Заедно със САЩ ще развиваме нашия нов дневен ред за глобална промяна - от новия съвет за търговия и технологии до здравеопазването, сигурността и устойчивостта", каза тя и допълни: "ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени