Урсула фон дер Лайен и Борел ще посетят Украйна в събота

Австрийският канцлер също се готви да посети Киев

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Блумбърг

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще пътуват до Киев, съобщи говорител на ЕК.

 

Предвижда се в събота гостите да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. По-късно същия ден ЕС се очаква да обяви първите постъпили заявки от организации от целия свят за дарения за Украйна, добави говорителят.

 

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: European Commission

След телефонен разговор, проведен с украинския президент Володимир Зеленски австрийският канцлер Карл Нехамер стана поредният европейски лидер, който обяви плановете си да пътува до Украйна, предаде ДПА.

 

Канцеларията на Нехамер потвърди, че той ще посети Киев в идните няколко дни, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски  хуманитарната и политическа подкрепа за Украйна.

 

Карл Нехамер
Карл Нехамер Източник: Wikiwand

Досега Австрия е предоставила на Украйна около 17,5 милиона евро от своя фонд за бедствия в чужбина, както и 10 000 каски и над 9100 защитни жилетки за употреба от гражданите, припомня БТА.

 

Преди дни в Киев бе председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя бе първият представител на институциите на ЕС, който посети украинската столица след започналото изтегляне на руските войски от района.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени