Урсула фон дер Лайен: Путин се провали във всичките си стратегически цели в Украйна

Тя посочи, че от началото на войната руската армия е загубила половината от конвенционалното си оборудване и е "пожертвала над 100 хил. от младите си хора"

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Руският президент Владимир Путин се провали във всичките си стратегически цели във войната в Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, ден след като се върна от шестата си визита в Киев от началото на войната. Фон дер Лайен говори на годишната среща на посланиците от ЕС в Брюксел.


Според нея за 600 дни от началото на войната, Кремъл не е успял да изпълни основната си цел - смяна на властта в Киев, нито да заличи украинската националност. Киев приема реформи, "които не бяха възможни преди войната и се движи с амбиция и решимост към ЕС", заяви Фон дер Лайен.

 

Тя посочи, че от началото на войната руската армия е загубила половината от конвенционалното си оборудване и е "пожертвала над 100 хил. от младите си хора". Черноморският флот е оттеглил блокадата си на най-голямото украинско пристанище - Одеса.


Председателят на Еврокомисията изтъкна, че не е постигната и целта за отслабване на НАТО, която се е сдобила с двама нови членове - Финландия и Швеция (още не е приета, бел. ред.). 

 

"Макар ситуацията на терен да се развива бавно, едно е ясно - с украинското упорство и нашата непоколебима помощ, тази война ще бъде стратегически провал за Кремъл", заяви Урсула фон дер Лайен пред дипломатите.

 

Тя посочи, че "провалът на Путин няма автоматично да се превърне в победа за Украйна" и набеляза три цели за ЕС:

  •  продължаване на работата за постигане на справедлив и траен мир;
  • създаване на украинска армия, която да удържи защитата й сега и да не позволи повторение;
  • приемане на Украйна в ЕС. 

Очаква се тази седмица Европейската да предложи започване на преговори за членство на Украйна в ЕС в края на годината, след като Киев подаде молба в началото на войната, а миналия юни получи статут на кандидат.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени