Успехът на пропагандата на Путин в "Сърцето на Европа"

Руската ваксина "Спутник V" като геополитическо оръжие

Руската ваксина като геополитическо оръжие
Руската ваксина като геополитическо оръжие Източник: AFP

Европейската агенция по лекарствата започна процедура по оценка на руската ваксина "Спутник V". Ще се използва ли тази ваксина в Германия"?, пита вестник "Ди Велт". В малката държавица Сан Марино в централна Италия тя вече се прилага, което се превърна в геополитически успех на Москва. В телевизионно интервю преди два дни Роберто Чиавата, държавен секретар на Сан Памирон в областта на здравеопазването каза, че е на крачка от отчаянието. По италианския телевизионен канал La7 Чиавата, каза, че неговата страна се е опитала по всички официални канали да получи поне една от регистрираните и одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. Всуе!"Поради това ние се обърнахме към Руската федерация и получихме веднага ваксината Спутник V", добави Чиавата. 

След получаването на първите 7500 руски ваксини, Република Сан Марино в буквалния смисъл отпразнува своя ден на победата, след като започна ваксинацията на своите граждани. Тази малка държавица е с площ 61 кв.км, съпоставима по размери с Манхатън и е след последните в Европа, които успяха да започнат ваксинационна кампания. Сан Марино е сред силно пострадалите от пандемията от коронавирус. Според статистическия сайт Our World in Data, тя е на първо място по починали от Ковид-19 спрямо броя на населението.Само на 3 март там починаха 75 човека от общо 34 500 население, което съответства на 221 починали на 100 000 души население. По този ужасен показател Сан Маринов изпревари дори Чехия (195 на 100 000) и Италия (163 на 100 000). Така рускта ваксина дойде за жителите на Сан Марино като манна небесна, преди още да е регистрирана от ЕАЛ. Така малката държавица в центъра на Италия се нареди сред 30-те страни в света, които вече прилагат руската ваксина. Сред тях са Унгария, Чехия и Хърватска. 

 

В Италия, която поддържа традиционно добри и близки политически контакти с Русия и която също изпитва проблеми с ваксинирането, както и Германия, интересът към руската ваксина рязко нарасна, след като в Сан Марино бяха получени и приложени първите ваксини "Спутник V". Известни италиански политици като Силвио Берлускони, близ приятел на Путин, призоваха ЕС да подпише споразумение с Русия за използването в рамките на съюза на руската ваксина. А Матео Салвини от "Северната лига" се срещна миналата сряда в Рим с делегация от Сан Марино, за да обсъди възможна сделка с Русия. Този внезапен интерес към Сан Марино се дължи единствено на решението й да използва руската ваксина. И като резултат Италия й помогна с част от своите ваксини - в понеделник в Сан Марино бяха доставени 1170 от ваксината  Biontech/Pfizer. Русия обаче е обящала да достави цели 15 000 ваксини, с което успя да промени и тона в италианските медии. "Информациите за Сан Марино се измениха радикално след руската доставка", споделя пред в. "Ди Велт" Игор Пеличари, доцент в катедрата по международни отношения в Университета "Луис Гуидо Карли" в Рим. "За пръв път Италия не критикува Сан Марино за нейната лекомислена стратегия по отношение пандемията от коронавирус. Сега всички ръкопляскат на републиката, че използва руската ваксина". 

 

"Няма никакви съмнение, че с доставката на ваксината си в Сан аринов, Русия преследва геополитически цели", обяснява Пеличари. Според него това е продължение на укрепването на връзките между двете държави, след като пред ивреме Сан Маринов категорично отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия поради конфликта с Украйна. Руската пропаганда чрез агенция Interfax незабавно съобщи за своя пробив в "Сърцето на Европа". Сан Марино беше посетена през 2019 г. от руския външен министър Сергей Лавров, а курортът Римини там е много популярен сред богатите руснаци. 

Сан Марино се превърна в символична ценност за Русия, продължава Игор Пеличари. "Страната е идеален пример за това, че чрез "геополитиката на ваксините" тя намери ефективно пропагандно средство. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени