В Белгия арестуваха четирима младежи, заподозрени в планиране на атентат

Днешните арести са част от полицейска операция за идентифициране на хора, "потенциално агресивни и заподозрени, че са свързани с ислямисткия екстремизъм"

Белгийска полиция
Белгийска полиция Източник: EPA

Белгийската полиция арестува днес 18-годишен млодеж и трима непълнолетни, заподозрени в размяна на съобщения за планирана "терористична атака", съобщава Франс прес, позовавайки се на федералната прокуратура в страната.

 

Четиримата са арестувани по време на обиски, извършени в Брюксел, Нинове, Шарлероа и Лиеж, каза говорителят на прокуратурата Ерик Ван дер Сипт. Те са заподозрени в планиране на терористична атака в Белгия, добави говорителят. Оръжия и експлозиви не са били намерени. Полицията е иззела за анализ мобилни телефони и лаптопи.

 

Според Белгийското радио и телевизия на Френската общност (RTBF) днешните арести са част от полицейска операция за идентифициране на хора, "потенциално агресивни и заподозрени, че са свързани с ислямисткия екстремизъм".

 

Съобщенията, разменяни от четиримата заподозрени, бяха "достатъчно тревожни, за да се намесим и да извършим претърсвания", каза Ван дер Сипт.

Относителната младост на заподозрените е засилила загрижеността на властите. "Те са много гъвкави. Ако някой им даде оръжие например, нещата могат да се случат много, много бързо. Така че не искаме да поемаме никакви рискове", каза говорителят.

 

В момента се провеждат разпити на четиримата заподозрени и съдия-следовател ще трябва да определи какви действия да бъдат предприети по случая.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени